Ugrás a tartalomra

Múzeumok őszi fesztiválja: fókuszban a régi korok gasztronómiája

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 16. szerda 11:22
A nagy múltra visszatekintő programsorozatot szeptember 30. és november 10. között rendezik meg országszerte, így Miskolcon is.

Fotó: Osztie Tibor

Hogyan kapcsolódik egymáshoz a múzeum és a gasztronómia?   – ez derül ki a Múzeumok Őszi Fesztiváljának idei programjaiból, melyet országszerte szeptember 30-a és november 10-e között rendeznek meg. A tizenkilencedik alkalommal megszervezett programsorozathoz hosszú évek óta csatlakozik a miskolci Herman Ottó Múzeum, a helyi programokat kedden reggel ismertették az intézmény Görgey utcai új Képtárában.

Szolyák Péter múzeumigazgató beszéde elején gyorsan megmagyarázta, a tájékoztató időpontját: mint mondta, a rendezvénysorozat országszerte valóban szeptember utolsó napján kezdődött, Miskolcon viszont az események java október második felében lesz látogatható. A programok kapcsán szólt arról is, hogyan kerül a csizma az asztalra, pontosabban a gasztronómia a múzeumba. A válasz pedig egyszerű: mindig is ott volt, megjelenik a képtárban őrzött festményeken, a néprajzban, a régészetben, sőt, a történelemtudományban is.

– A múzeumok rengeteg sok információt őriznek a régi korok gasztronómiájáról: hagyományos ételkészítési technikák, hagyományos használati tárgyak, mesterségek, idényjellegű és helyi gyümölcsök, zöldségek fogyasztás, ezek mind-mind olyan dolgok, melyek feltűnnek a mi gyűjteményeinkben – mondta.

Szolyák Péter és Bay Judit. Fotó: Osztie Tibor

Az őszi múzeumi fesztiválhoz a Herman Ottó Múzeum tizenhét programmal készül és az intézmény több helyszíne   így például a Pannon-tenger múzeum, a Miskolci Galéria Rákóczi és Thália-háza, a Régészeti Látványraktár és az új Képtár – ad majd nekik otthont. De lesz külső helyszín is: november 9-én, szombaton Cserépváraljára szerveznek vártúrát, ahol az elmúlt két évben kezdték meg az intézmény dolgozói a romok állagvédelmét. Ezen túl pedig a kor igényeihez igazodva online programokat is szerveznek – tette hozzá Szolyák Péter.

Bay Judit, a múzeum kommunikációs és marketing projektvezető arról beszélt, hogy két, jelenleg is megtekinthető tárlatuk kapcsán is szerveznek programokat a Múzeumok Őszi Fesztiválján.

– Október 31-én Borgó: A mindenség tengelye című életmű-kiállítása kapcsán a Rákóczi-házba szervezünk programot. Miután a tárlat zsidó szakrális motívumokat is hordoz, az eseményen egy rabbi beszél majd a zsidó étkezési kultúráról. Vámosi Katalin művészettörténész pedig november 7-én a Görögkatolikusok évszázados öröksége című kiállításban tart majd tárlatvezetést a központi épületünk időszaki kiállítóterében. Ennek során a bor és a szakralitás kapcsolatát, illetve a Szentírásban a szőlő és a bor említését és előfordulását keresik majd a látogatókkal közösen - sorolta

Az idei miskolci programok többek között Szabó Attila, Rónyai Krisztina és Fölföldi Boldizsár nevéhez kötődnek. Fotó: Osztie Tibor

Végül Fölföldi Boldizsár, a Herman Ottó Múzeum régésze ajánlott figyelembe két programot. A Tímár malom utcán található Régészeti Látványraktár ad otthont október 18-án annak a műhelybeszélgetésnek, melynek Véninger Péter keramikus, restaurátor lesz a vendége, és aminek célja, hogy közelebb hozzák a résztvevőkhöz az új múzeumi helyszínen található több mint kétezer leletet.

– Újdonság a HOMe-szakácskönyv nevű online program is. Ennek ötlete egy, a múzeumunk birtokában lévő 19. századi polgári szakácskönyvet lapozgatva született meg. Ebben a több mint százoldalas kötetben rengeteg régi családi recept található. Ezen felbuzdulva arra kérjük látogatóinkat, hogy gasztronómia-történeti esemény nevével megegyező Facebook-csoportban osszák meg velünk a családjukban hosszú ideje öröklődő recepteket, melyekhez kedves emlékek kötik őket. A kezdeményezés egyik célja az, hogy ezek a receptek fennmaradjanak az utókornak, de talán még fontosabb a tény, hogy a családi ételek, ízek megosztásával egymás személyes kultúrájába is betekintést nyerhetünk, ezáltal pedig közelebb kerülhetünk egymáshoz – mondta. Receptet beküldeni szeptember 30. és november 10. között van lehetőség.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljának miskolci programjairól bővebben a Herman Ottó Múzeum honlapján olvashat.

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!