Ugrás a tartalomra

Akkumulátorgyárunk ugyan nincs, de fel kell készülni a váratlan helyzetekre

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. szeptember 06. szerda 12:49
Éppen ezért tartotta meg idén is katasztrófavédelmi gyakorlatát Miskolc védelmi operatív törzse szerdán.

Egy haváriahelyzetet szimuláltak: szeptember 6-ának reggelén baleset miatt megrepedt egy ammóniát tartalmazó tartály a Miskolci Tejüzemben, Diósgyőrben. A szél a közeli iskola felé fújja a levegőbe került gázfelhőt. Az üzemben azonnal megkezdik a veszély elhárítását, de a városi intézményeknek, cégeknek is intézkedniük kell a lakosság védelmének érdekében. Becslések szerint legalább 1000-1500 főt érintene egy ilyen havária.

Ez persze csak gyakorlat. Egy ilyen helyzet kezelését modellezték le szerdán előbb a Miskolci Önkormányzati Rendészet Győri kapui központjában, majd a cég telephelyén is. A város katasztrófahelyzetben mozgósítható szervezeteinek vezetői és az önkormányzat döntéshozói a szimulált veszélyhelyzet során tesztelték a város védelmi rendszerét, annak érdekében, hogy az ilyenkor szükséges teendőket begyakorolják, felfrissítsék.

Badány Lajos alpolgármester

Az operatív törzs vezetőjeként a polgármester dönt ilyen veszélyhelyzetekben, most Veres Pál képviseletében Badány Lajos alpolgármester vett részt a gyakorlaton. Kiemelte: a legfontosabb, hogy megóvják a lakosságot, megvédjék az egészségüket, ez pedig gyors beavatkozást igényel vészhelyzet esetén.

Hozzátette, a gyakorlat során felmérik a rendelkezésre álló erőforrásokat és az eszközállományt, hogy egy valódi katasztrófahelyzet elhárításánál biztosítani tudják a társszervezetek összehangolt működését.

- Gördülékeny végrehajtásra van szükség éles helyzetben - húzta alá az alpolgármester.

Badány Lajos az idei gyakorlat egy aktualitására is utalt, amikor úgy fogalmazott: Miskolcon szerencsére nincsenek veszélyes üzemek lakóövezet környezetében, és biztosított mindenkit, hogy "nem vagyunk érdekeltek akkumulátorgyár telepítésében sem".

Dócs Róbert tűzoltó ezredes, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője

Azonban például Miskolctól északra, Sajóbábonyban vegyi anyagokat előállító üzem működik. A különböző áthaladó szállítmányok pedig okozhatnak problémát - mint történt az 2015 áprilisában a Tiszai pályaudvaron. Emlékezhetünk: a rendező részen egy izobutánnal teli tartályvagon az oldalára borult. A mérgező anyagot tartalmazó tartály szerencsére épen maradt, így veszélyes anyag nem került a környezetbe.

Dócs Róbert tűzoltó ezredes, a Miskolci Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője elmondta, az önkormányzattal együtt ellenőrzik a külső védelmi tervben foglaltak megvalósíthatóságát, alkalmazhatóságát. Hozzátette: azért hasznosak a gyakorlatok, mert a szakértők szoros kapcsolatot alakíthatnak ki egymással, és veszélyhelyzet esetén mindenki pontosan tudni fogja, kinek mi a feladata.

Szabó Ferenc, a MIÖR igazgatója

Havária esetén egyébként az első lépés a lakosság értesítése; tájékoztatni kell őket arról, hogy zárkózzanak be otthon, illetve, amennyiben szükséges, a kitelepítés részleteiről. Ilyen esetekben a rendőrség és a rendészet lezárja a területet, az MVK buszokkal szállítja el védelmi pontokra a lakosságot, a katasztrófavédelem és a MIVÍZ munkatársai pedig azért felelnek, hogy a szennyvízrendszert lezárják, és a veszélyes anyagot elszállítsák.

Szabó Ferenc, a Miskolci Önkormányzati Rendészet igazgatója házigazdaként azzal egészítette ki, hogy a kollégáinak "nagyon jó" helyismerete van, így egy katasztrófahelyzetben sokat tudnak segíteni a kárelhárításban. Több mint száz rendész teljesít szolgálatot a városban, hat autó és egy kisbusz áll rendelkezésre jelenleg, de a vészhelyzet elhárítását nagyban segítheti a térfelügyeleti rendszer is.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!