Ugrás a tartalomra

Bodor a levele – szüreti élményre jelentkezhet!

Répássy Olívia
Utoljára módosítva
2020. október 11. vasárnap 13:35
Rozsdás levelek, hideg, elmúlás – ez az ősz, ugyanakkor egészségtől kicsattanó szőlőszemek és közös dalolászás a tőkék között – ez a szüret, aminek felejthetetlen hangulata van. Jelentkezni Sándor Zsolt miskolci borásznál lehet.
Forrás: pixabay.com

Javában zajlik a szüret, a fehéret hamarabb leszedik, mint a többit. – Érdekesség, hogy például a szürkebarátot hosszabb ideig héjon tartjuk, így egy mélyebb, cseresznyepiros árnyalatot kap a bor színe – magyarázta Sándor Zsolt miskolci borász. – Ez pincészetünk egyik sajátossága. Mikor sok csapadék esik, utána mindig várni kell egy pár napot, hogy a szőlőszemek visszaálljanak eredeti állapotukba. Ha csak egy kicsit szemetel az eső, az tulajdonképpen nincs nagy befolyással rá.

Miskolci borászként elengedhetetlennek tartja, hogy a városban is legyen szőlője. – A Bedegvölgyben a Csattos-dűlőben van egy nagy cserszegi fűszeres ültetvény és egy kisebben medina, Mályiban pedig zweigelt. Mindenhol ökogazdálkodásunk van, így akkor is nyugodtak vagyunk, ha a gyerekekkel megyünk ki a szőlőbe: bármennyit ehetnek a gyümölcsből, mert nincsen vegyszerrel kezelve.

Tállyán és Mádon csak most kezdték meg a szüretet. – Itt a magas minőségű édes borokra fókuszálunk. Ez egészíti ki ugyanis a bükki száraz portfóliónkat. Idén is kapott a termés elegendő esőt és napsütést. A hegyaljai szőlőszedés remélhetőleg november elején lezárul. A szüret az egész éves munkának a csúcsa amellett, hogy kiváló szórakozás is, mert bográcsozunk, beszélgetünk, közösséget építünk. A hangulata összehasonlíthatatlan, a borász ilyenkor kicsit euforikus állapotba kerül, ahogy látja a gyönyörű, érett termést, ami majd a keze alatt borrá nemesül. Egészen mostanáig a természet végezte a dolgát, mi azt valljuk, két munkafolyamatnál kell beavatkoznia az embernek: szüretkor és palackozáskor – állapította meg a borász.

Szüretre jelentkezni itt lehet.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!