Ugrás a tartalomra

Ideális az időjárás a kerti munkákhoz

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. április 23. vasárnap 15:04
A kertészkedő embernek évről évre egyre gyorsabban kell elvégeznie a tavaszi munkákat, mert ez az évszak már szinte nincs is, rövid átmenetté vált az enyhülő telek és a forró, száraz nyarak között. 
Fotók: Internet

Könnyű lekésni a gyümölcsfák virágzása előtt elvégzendő metszést, lemosó permetezést, vagy egyes korai növények vetését. A sok évtizedes tapasztalat azt bizonyítja, hogy a korai ültetés, metszés, magvetés és palántázás kisebb kockázattal jár, mint az elkésett, pláne a soha el nem végzett ápolás. 
Az ültetések döntő részét érdemes márciusban megejteni, különösen, ha szabad gyökerű gyümölcsfákról, díszfákról van szó, és a díszbokrok, a szőlőoltványok és a rózsatövek ültetése is ekkor aktuális, de sokan késésben vannak az elmúlt hetek kedvezőtlen időjárása miatt, nekik érdemes belehúzniuk a kerti munkákba. Visszavonhatatlanul itt vannak a melegebb napok, megindult az élet a vegetációban. A korán virágzók, mint a kajszi, korai cseresznye, ráfáztak az előző hetek hideghullámaira, a fagyos éjszakákra, de a természet behozta a lemaradást. 

Az április eleje sem kényeztette el a kertészeket, de legalább hozott némi esőt, amelyet szivacsként nyelt el a föld. A hétvégi kertészeknek eddig nem sok alkalmuk volt elvégezni a feladatokat, de itt az ideje a kertek rendezésének és a korai növények ültetésének, mielőtt berobban a nyár. Március végén, április elején kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék - zöldborsó, sárgarépa, petrezselyem, pasztinák - magját és ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is, ahogy a kevésbé fagyérzékeny zöldségfélék - fejessaláta, kelkáposzta, brokkoli, vöröskáposzta - erős gyökérzetű, edzett palántáinak és egyes virágok - árvácska, százszorszép, nefelejcs - palántáinak ültetése is zöld lámpát kap.

Ezek a növények az átmeneti, talajmenti fagyokat károsodás nélkül elviselik, ha pedig erős lehűlés állna be, akkor agrofólia, újságpapír, vagy szalmatakarással meg lehet akadályozni a kifagyásukat.

Ha már a meteorológia nem jelez éjszakai fagyokat, a szabadba lehet vinni a fagymentes helyen teleltetett növényeket is, mint a leander, a babér- és pálmafák – mondta el kérdésünkre Kiss Antal a nyékládházi Larix Faiskola ügyvezetője, aki azt tanácsolta, ne féljünk a leander erős visszavágásától sem, mert a növény dúsabb lombbal fogja meghálálni. A dézsákban lévő kimerült földet is érdemes cserélni, átültetni a növényeket, vagy adni egy kiadós trágyázást nekik, legjobb, ha lassan lebomló, műgyanta bevonatos műtrágyával. 

„Lehet, hogy egy erős metszés után később fog virágozni, de sokkal dúsabb lesz a növény. Átültetéskor a műtrágyát a gyökérzónába tegyük, ha marad a régi föld, akkor készítsünk egy lyukat, amely által mélyebbre tudjuk lejuttatni a tápanyagot” – javasolja az ügyvezető. Hozzátette, nem szükséges mindig egyre nagyobb cserepekbe vagy dézsákba átültetni a növényeinket, mert ahogy az ágak, úgy a gyökérzet is visszavágható, így friss földdel mehet vissza a virágunk a régi cserépbe is, nem nőve ki a lakást.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!