Ugrás a tartalomra

Januártól jönnek a palack-visszaváltó automaták

MTI
Utoljára módosítva
2023. november 28. kedd 22:05
Január elsejétől ötven forint betétdíjat kell felszámolniuk a gyártóknak az egyszer használatos italosüvegekre. A visszaváltási rendszert a Mol alá tartozó MOHU fogja működtetni.
Fotó: MTI / Hegedüs Róbert

Kedden a fővárosban mutatták be, hogyan néznek majd ki azok az automaták, ahova az üvegeket kell majd visszavinnünk.

A betétdíj csak azokra a fémből, műanyagból vagy üvegből készült csomagolásokra vonatkozik, amelyeknek az űrtartalma egy deciliter és három liter közé esik. Ez alól kivételt képeznek a tejalapú termékek (köztük a tej), valamint a nem egyszer használatos csomagolások: azok az üvegek, amelyeket használat után újra tud tölteni a gyártó. Ilyenek például egyes italos-, és borosüvegek, amelyeknél a gyártó határozhatja meg a betétdíj mértékét (tehát ötven forintnál több és kevesebb is lehet). Ezeket az úgynevezett többutas csomagolásokat nem lehet majd minden automatában visszaváltani.

A betétdíjas termékeken logó jelzi majd az egyszer használatos és a többutas üvegeket. A csomagolásokat a korábbi szelektív gyűjtési szokásokkal ellentétben januártól már nem szabad összegyűrni, ezeket az automata sérültnek minősíti, és nem számol fel értük betétdíjat.

A magyar állam a következő harmincöt évre a Mol leányvállalatát, a MOHU-t bízta meg azzal a hulladékkoncesszióval, amelyik most a visszaváltórendszer működéséért is felelni fog. A szabályozás szerint minden négyszáz négyzetméternél nagyobb üzletbe, és ezer főnél népesebb településre kötelező lesz visszaváltó-automatákat telepíteni.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!