Ugrás a tartalomra

Jöhetnek az éremcsaták, magyarok nélkül, illetve csak magyarokkal

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. július 19. szerda 10:45
A miskolci Európai Egyetemek Tollaslabda és Vízilabda Bajnokságának július 18-i versenynapján tollaslabdában lejátszották a nyolcaddöntőket és az elődöntőket. Magyar sikernek nem örülhettünk. Vízilabdában elkezdték a helyosztókat és négy magyar csapat megvívta az elődöntőket is, melyek végén kiderült: a vasárnapi fináléban a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem vetélkedhet az aranyéremért – tájékoztatták szerkesztőségünket a szervezők.
Fotók: EUC 2023

A DVTK Arénában a tollaslabdázók kora délelőtt kezdték meg a két nyert játszmáig tartó nyolcaddöntőket. Mind az öt kategóriában volt magyar érdekeltség, de sajnos a délutáni elődöntőkbe egyik egység sem jutott be, melyhez az is hozzá tartozik, hogy bizony rendkívül nehéz sorolásuk volt, többnyire a csapatdöntő játékosaival (Nottingham Egyetem, Warwick Egyetem) kellett csatázniuk.  

A magyarok közül elsőként a Kiss Bene Benjámin - Gonda  Daniella  (Pécsi Tudományegyetem) vegyespáros lépett pályára a brit Lines Harry- Victoria Liang (Nottingham Egyetem) kettőse ellen. Az első játékrészt (16-21) helyenként szép játékkal még szorossá tudták tenni a pécsiek, de a második szettben már érvényesült a papírforma (11-21). 

Sorrendben a férfi egyéni következett, ahol Pápai Bálintra (Szegedi Tudományegyetem) a brit Samuel Ricketts (Warwick Egyetem) várt, aki az első szettet viszonylag könnyedén húzta be (11-21). A második játékrészben, 6-2-es, majd 10-7-es magyar vezetésénél felcsillant némi remény a szettek egalizálására, de a hajrában ez szertefoszlott (16-21). 

Női egyéniben Kőrösi Klára Ágnes (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem), a magyar ranglista 2. helyezettje a francia Maria Stoilarenko-val (Strasbourg Egyetem) nézett szembe. Ágnes végig vezetve nyerte meg az első játékrészt (21-15), majd a másodikat kiélezett csatában elvesztette (22-24). A döntő szettben 11-10-nél még vezetetett a magyar lány, onnantól kezdve azonban nem igazán volt esélye a továbbjutásra (15-21).

A férfi párosoknál a Pápai Balázs-Pápai Bálint (Szegedi Tudományegyetem) kettős a brit Paak Raymond Chong-Pak Yu NG (Nottingham Egyetem) duó ellen próbált csodát tenni, de csak az első szett feléig voltak partiban, utána az történt, amit az ellenfél akart (14-21). A folytatás sajnos már egyértelműre sikeredett (7-21).

A női párosoknál előbb a Gonda Daniella-Kiss Dóra (Pécsi Tudományegyetem) duót szólították játékra, ellenfelük a lengyel Zofia Tomczak-Karolina Wladzinska (Varsói Egyetem) volt. A magyarok kicsit lassan melegedtek bele a játékba, de kiharcolták a 18-16-os vezetést, ami nem tartott ki, alulmaradtak (20-22). A második szettben 14-14-ig fej-fej mellett haladtak a felek, ezután viszont a mieink „leragadtak” és kikaptak (15-21).

A folytatásban sem sikerült

Az utolsó negyeddöntők egyikét a Kőrösi Ágnes - Szűcs-Tárkány Dóra (Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem) szintén egy brit egységgel, a Sian Kelly – Miu Lin Ngan (Nottingham Egyetem) volt kénytelen szembenézni. Sajnos ezúttal is érvényesült a papírforma, simán nyertek a szigetországiak (7-21, 13-21).

A délutáni elődöntőkben, melyet két pályán rendeztek meg, tovább tartott a brit fölény, de egy-egy francia, ukrán és lengyel sportoló is bejelentkezett az egyéni, vagy páros érmekért.

A szabályok értelmében a harmadik helyért nem játsszák le a mérkőzéseket, így az elődöntők vesztesei mindketten megkapják a bronzérmet a vasárnapi eredményhirdetésen.

Az öt kategória döntője július 19-én, szerdán, 10.00 órakor kezdődött a DVTK Arénában. A mérkőzések megtekintése továbbra is ingyenes.

Végjátékához érkezett a vízilabda bajnokság

Vízilabdában, az ötödik játéknapon, a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő szabadtéri medencéjében már a helyosztó mérkőzések következtek. Az 5-7. hely valamelyikéért az egyaránt brit Bristol és az Oxford csapata ugrott vízbe elsőként. A Bristol a csoportmeccsek során gyűjtött 6 pontjával már bizonyította, felfelé lóg ki a többi külföldi csapat közül. Ez most is megmutatkozott az eredményben, ugyanis 11-4-re legyőzték a másik brit egyetemi csapatot.

Ezt követte az 1-4.helyért vívott elődöntők első meccse, a Pécs- Corvinus összecsapás. A pécsiek, ahogy a csoportban, úgy most is legyőzték a Corvinust, így szerdán a döntőben játszanak majd, míg a vesztes a bronzéremért küzdhet.

Szintén az 5-7. helyért játszott egymással az Oxford és a Delft Egyetem csapata, a mérkőzést a hollandok nyerték, így nyert meccs nélkül maradt az Oxford és végzett a 7. helyen.

Ugyancsak kedden, 17:00 órától játszották le a másik elődöntőt, a korábban csoportelső Budapesti Gazdasági Egyetem játszott a Debreceni Egyetemmel. Esélyeshez méltóan győzött a budapesti együttes. Ezzel kialakult a döntő és a bronzmeccs párosítása.

Késő délután a Delft Egyetem és a Bristol Egyetem mérkőzése döntött arról, melyik csapat végez az 5., melyik a 6. helyen. Miután ezen az összecsapáson - az előzetes várakozásokra rácáfolva - a Delft bizonyult jobbnak, begyűjtötte harmadik győzelmét, így ők végeztek az alsó ház élén.

5-7. helyért játszott mérkőzések eredményei:

Bristol Egyetem (brit) - Oxford Egyetem (brit) 11-4
Oxford Egyetem - Delft Egyetem (holland) 6-8
Delft Egyetem - Bristol Egyetem 6-4

5-7. hely végeredménye:

5. Delft Egyetem 6. Bristol Egyetem 7. Oxford Egyetem

1-4. helyért játszott mérkőzések eredményei:

Pécsi Tudományegyetem (magyar) - Corvinus Egyetem (magyar) 12-8
Budapesti Gazdasági Egyetem (magyar) – Debreceni Egyetem (magyar) 17-10

Bronzmeccs és döntő szerdán

A vízilabda torna zárónapján, július 19-én, szerdán, 14:00 órától, a Miskolctapolcai Ellipsum Élmény- és Strandfürdő szabadtéri medencéjében a Corvinus Egyetem a Debrecennel játszik a harmadik helyért.  

A döntő 15:30-kor kezdődik, melynek résztvevői a Pécsi Tudományegyetem és a Budapesti Gazdasági Egyetem csapata.

Mivel a vizes sportlétesítmény a verseny ideje alatt is nyitva van, a vízilabda-mérkőzések megtekintésére érkező nézőknek jelképes összegű belépőjegyet kell váltaniuk.

A vízilabda mérkőzéseket, így a bronzmeccset és a döntőt is élőben meg lehet tekinteni az EUSA (Európai Egyetemi Sportszövetség) youtube csatornáján.

A napi sportprogramok, és a részletes eredmények elérhetőek: https://results.eusa.eu/ 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!