Ugrás a tartalomra

A kamara napját ünnepelte a BOKIK, kitüntetésekkel, helyzetképpel és mesterséges intelligenciával

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 29. szerda 18:27
Koszorúk elhelyezésével indították A kamara napját Szentpáli István sírjánál és emléktáblájánál a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, valamint az önkormányzat vezetői, amelyet a 66. küldöttgyűléssel zártak a Népkerti Vigadóban.
Fotók: Mocsári László

„Jeles dátum egy szervezet életében az alapítás évfordulója, olyan, mint egy születésnap, ami alkalmat ad az ünneplés mellett a számvetésre és a tervezésre is. A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 1994. november 29-én alakult meg, és ez a nap hagyományaink szerint A kamara napja. Idén a BOKIK megalakulásának 29. évfordulóját ünnepeljük, jövőre pedig belépünk a harmadik X-be” – mondta Bihall Tamás, a szervezet elnöke megnyitóbeszédében. 

Hozzátette, minden közösségnek fontos a történelme, a hagyományai, így a kamarát is meghatározzák kialakulásának, alapításának körülményei, a távolabbi és közelebbi múlt eseményei. A gazdasági kamarák története Európában több mint 400, Magyarországon mintegy 200, Miskolcon közel 145 éve kezdődött. A miskolci Kereskedelmi és Iparkamara 1879. december 14-én alakult meg, a székházát az Erzsébet téren 1896. november 29-én adták át. Az épület ma az Akadémiai Bizottság székháza. A székházavató napját akkor A kamara napjává nyilvánították Miskolcon. A dátumok érdekes egybeesése, hogy több mint száz évvel később, 1994-ben – az akkor még – Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara alakuló ülését is éppen november 29-ére tették a szervezők, és ismét ez a nap lett A kamara napja – tudtuk meg az elnöktől.

Hangsúlyozta, a mai kamarák – így a BOKIK is – folyamatos kihívásokkal szembesülnek az 1994-es megalakulás óta. És ahogyan a kamara évszázados története is tele volt változásokkal, az elmúlt harminc esztendő is sok újat hozott a köztestület életében, amelynek ma közel kétezer önkéntes tagja van és több mint negyvenkétezer regisztrált vállalkozással működik együtt. 

„Ez a nap egyrészt az emlékezésé, az elődök előtti főhajtásé, másrészt az elismeréseké, hiszen a mai küldöttgyűlésen kimagasló teljesítményt nyújtó gazdasági szereplők és vállalkozások részesülnek kitüntetésben. A közel három évtizedes hagyományunknak megfelelően a mai napot a kamara életében meghatározó személyekre emlékezve kezdtük. Meglátogattuk Lapis Imre, egykori alelnökünk sírját a Szentpéteri kapui temetőben, majd a Deszka temetőben megkoszorúztuk Szentpáli István síremlékét, valamint az egykori kamarai székház, a mai MAB falán lévő emléktáblát, és a kamarai székházunk falán található Szentpáli emléktáblát. A nap további részében áttekintjük vármegyénk önkormányzatának gazdaságot érintő feladatait a közgyűlés elnöke, Bánné Gál Boglárka előadásában, majd arra keressük a választ, hogy nekünk, vagy ellenünk dolgozik a Mesterséges Intelligencia” – ismertette a nap programját Bihall Tamás. 

Képgaléria a koszorúzásokról. Kattints a képre!

A gazdaságról és a vármegyei vállalkozásokról szólva kiemelte, nagyon nehéz a helyzet, de szilárd lábakon állnak, a gazdaság működőképes, folynak a beruházások. Van visszaesés, különösen az év elején volt ez megfigyelhető, mindenekelőtt a kisebb cégeknél álltak elő kritikusabb helyzetek, de minden ok meg van arra, hogy bizakodóan várják 2024-et, és a növekedést. A kamara megítélése szerint a vármegyében a gazdaság helyzete összességében pozitív. 

„Ugyanakkor foglalkoznunk kell olyan várható kihívásokkal is, amelyek várhatóan minden vállalkozást el fognak érni, mint például a mesterséges intelligencia térnyerése. Sokat tudunk róla, de azt, hogy hogyan alkalmazhatják a napi munkájukban a vállalkozások, a termelésben, értékesítésben és más területeken, meg kell ismernünk, fel kell rá készülnünk. Ezért ez a mai nap egyik kiemelt témája” – tudatta az elnök. 

Bánné Gál Boglárka, a vármegye közgyűlésének elnöke előadásában a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat gazdaságot érintő aktuális feladatairól beszélt, miközben ismertette az elmúlt években elvégzett munkát. Kiemelte, a vármegyében lezárul a 2014-2020-as TOP-os pályázati időszak, amelynek utolsó projektjei 2023 december végéig tartanak. Ebben az időszakban számos fejlesztés valósult meg a vármegye településein, óvoda és bölcsőde építésektől, energetikai felújításokon és útépítéseken át a foglalkoztatás növelését célzó erőfeszítésekig. Az operatív programban mintegy 133 milliárd forintnyi forrást használtak fel. 

Nem kell még félnünk a terminátortól a mesterséges intelligencia kapcsán, nyugtatott meg Vinnai Balázs az Informatikai, Távközlési és Elektronikai Vállalkozások Szövetségének elnöke, a küldöttgyűlés másik előadója, hiszen nem tart ott ez a tudomány, hogy átvegye az irányítást. Annyit tud, amennyit az ember beleprogramoz, az azonban egy nagyon hasznos segítővé teheti és teszi is a mindennapokban, a vállalkozások számára is. 

„Régóta foglalkozunk azzal a technológia világában, hogyan tudjuk még hatékonyabbá tenni a munkánkat, és ez a folyamat most felgyorsult. A kulcsszó a hatékonyság. Ebben van nagy szerepe a mesterséges intelligencia használatának” – mutatott rá Vinnai Balázs. 

Hangsúlyozta, azt a gazdasági növekedést, amellyel az életszínvonalunkat fenn tudjuk tartani vagy javítani, a hatékonyságunk fokozásával tudjuk elérni. És ez ma már nem a hagyományos emberi munkán alapszik, hanem a technológián. A munka hatékonyságát a múltban is a technológia fejlődése fokozta. Az MI ebben egy teljesen új szintet hoz. Egy olyan segítőeszköz kerülhet a kezünkbe, amivel a munkánk produktivitása a sokszorosára növekedhet. 

Képek a BOKIK 66. küldöttgyűléséről. Kattints a képre, galéria nyílik!

„Azt az adat és információmennyiséget, amellyel ma dolgoznunk kell, nem képes az emberi agy kezelni, a technológia azonban percek, sőt, másodpercek alatt feldolgozza. Ez a tudáskiterjesztési képesség az, amit az MI jelent, és ez meg fogja határozni a gazdaság jövőjét” – szögezte le. 

Kérdésre válaszolva kifejtette, az MI önmagában nem áldás vagy átok, hanem csak egy újabb eszköz, egy lehetőség, amit az ember használhat jóra és rosszra is. Épp úgy, ahogy az atomenergiát.

„Mi, emberek tesszük a dolgokat jóvá vagy rosszá. Én bízom abban, hogy az emberiség az MI-t is megtanulja megfelelően szabályozni és felhasználni.”

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara 66. Küldöttgyűlésén, A kamara napjához kapcsolódva kitüntetéseket adtak át három kategóriában a gazdaság területén kiemelkedően teljesítőknek, egy oklevelet a kamara értékőrző tevékenységét segítő szakmai partnerüknek, valamint négy kamarai munkatársnak is kifejezték elismerésüket az elmúlt időszakban elvégzett kiemelkedő munkájukért.

Az elismeréseket Bihall Tamás, a BOKIK elnöke, Bánné Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei közgyűlés elnöke, valamint Veres Pál, Miskolc polgármestere adta át.

Kitüntetések a Kamara Napján 2023-ban: 
„A gazdaság szolgálatáért”
-    dr. Farkas Géza ügyvezető tulajdonos, Perlit-92 Kft. Pálháza
-    Szalári István tulajdonos, Bio-szaldó Kft. Ózd
-    dr. Juhász-Nagy Judit gazdaságfejlesztési igazgató, Miskolc Holding Zrt. Miskolc
-    Sedlák Gábor ügyvezető, Creativenergy Kft. Miskolc
    
„A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara kiemelkedő gazdálkodó szervezete”
-    Mezőkövesdi bútoripari Kft. Mezőkövesd (dr. Persze László ügyvezető.)
-    Hungarofék Kft. Mezőkeresztes (Palatics Attila ügyvezető)
-    NBD Consulting Kft. Szerencs (Nyiriné Bárdosi Mária szakmai vezető.)
-    Sooty Hair Kft. Szerencs (Kormos Zsuzsanna ügyvezető.)

„A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara tanulóképzés terén kiemelkedő gazdálkodó szervezete”
-    Miluben vendéglátó és kereskedelmi Kft. Borsodnádasd (Gyárfás-Tóth Milán ügyvezető.)

A Kamara munkatársai közül „elnöki dicséret” kitüntetésben részesültek: 

-    Jakab Zoltán képviseleti munkatárs,
-    Kocsis Regina pályaorientációs tanácsadó,
-    Martinovszky Csilla duális képzési tanácsadó,
-    Tánczos-Dávid Beáta pénzügyi munkatárs.

BOKIK elismerő oklevelet kapott:
-    Kerényi László operatőr, dokumentumfilmes.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!