Ugrás a tartalomra

Kulturális fesztiválon mutatkoztak be vármegyénk para-tehetségei

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. november 08. szerda 17:50
A jó élethez fénylő emberek kellenek, akik mellett jó lenni, mert gyógyító a fényük, nyugtató a lelkük és szerető a szívük, és ti azok vagytok - mondta Varga Andrea alpolgármester mint a fesztivál fővédnöke a fellépőknek.
Fotó: Mocsári László

Öt év kényszerű szünet után rendezte meg hagyományos Megyei Kulturális Fesztiválját az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) vármegyei érdekvédelmi egyesülete az Ady Endre Kulturális és Szabadidő Központban. Ahogy Novák Erikától, az egyesület elnökétől előzetesen megtudtuk, rendezvényük célja a fogyatékossággal élők pozitív érzelmi viszonyának kialakítása a természeti, emberi és tárgyi világ értékeihez, valamint a hagyományokra épülő komplex esélyteremtés megvalósítása volt.

A fesztiválra az egész vármegyéből várták a jelentkezéseket, vers- és próza, báb- és dramatikus játék, ének, tánc, hangszeres zene, hagyományőrző játék kategóriákban, avagy szinte bármilyen más műfajban, amelyet szívesen bemutattak a para-művészek egymásnak és a közönségnek. 

Gerő Ágnes, az egyesület titkára a fesztivál megnyitója előtt lapunknak elmondta, hogy a több mint negyven esztendő alatt, amióta az egyesület létezik, szinte minden évben megrendezték a fesztivált, kivéve olyan sajnálatos időszakokat, mint legutóbb a világjárványé volt. Emiatt 2018 óta nem tudtak így összegyűlni egy "feledhetetlen versengésre".

Kiemelte, talán ez is az oka, hogy most kiemelkedően sokan jelentkeztek, mintegy százhuszonöten, harminchat kísérővel, tíz műfajban. 

„Ennyire ki vannak éhezve a fiatalok arra, hogy szerepeljenek, fellépjenek. Igénylik, hogy tapsoljanak és örüljenek nekik. Jutalommal is készülünk mindenkinek, oklevelet kapnak, illetve megtöltöttünk egy jutalomzsákot is, amibe sok támogató küldött ajándékokat” – ismertette az egyesület titkára. Rámutatott, ez egy olyan fesztivál, ahol mindenki kap ajándékot. 

„A jó élethez fénylő emberek kellenek, akik mellett jó lenni, mert gyógyító a fényük, nyugtató a lelkük és szerető a szívük” – kezdte egy idézettel fesztiválmegnyitó beszédét Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere, egyben a rendezvény fővédnöke. Rámutatott, akik itt ma fellépnek, azok ezzel a fénylő szeretettel készültek erre a bemutatóra. Úgy látja, óriási szeretet és egymásra figyelés tapasztalható ezekben a közösségekben, ami példaértékű mindannyiünk számára.  

Kiemelte, az önkormányzat ott segít, ahol tud, és szorosan együttműködik a város civilszervezeteivel, támogatásokkal, együttműködési megállapodásokkal is. Ugyanakkor bőven vannak hiányosságok is az ellátórendszerben, ezért is létfontosságú a szakterületen működő civilek munkája. A fogyatékos emberekkel foglalkozó intézményrendszerben van javítani való, komoly állami támogatásra lenne szükség ahhoz, hogy biztonságban éljenek azok a családok, amelyek fogyatékossággal élő családtagot ápolnak és gondoznak. 

A vármegyei kulturális fesztiválon a miskolci intézmények és civilszervezetek mellett képviseltette magát Tokaj, Boldogkőváralja és Sály fogyatékkal élő közössége is. 

Az ÉFOÉSZ B.A.Z. vármegyei érdekvédelmi egyesülete az alábbi területeken tud segítséget nyújtani a tagoknak, rászorulóknak:

- érdekvédelem, tanácsadás, jogi segítségnyújtás,
- rendezvények (karácsonyi, gyermeknapi ünnepség, kirándulások, szülők részére előadás, stb.) szervezése,
- hírlevél rendszeres kiadása, “könnyen-érthető” változatban is,
-zeneterápiás foglalkozások, a „paramuzsikusai” ének-zenekarának működtetése,
- önérvényesítő-készségfejlesztő foglalkozások tartása,
- alapfokú, speciális számítógép felhasználói oktatás,
- tanulmányi-, sport- és kulturális seregszemlék/versenyek támogatása,
- együttműködés a fogyatékosokat oktató, nevelő, gondozó és foglalkoztató intézményekkel,
- együttműködés más különböző fogyatékkal élők egyesületeivel, szervezeteivel, állami és társadalmi szervekkel, civil szervezetekkel,
- együttműködés az önkormányzati, fogyatékosügyi szervekkel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!