Ugrás a tartalomra

Népi játéktérré változott egy délutánra a Szent István tér

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 10. csütörtök 20:08
Óvodások lepték el a belvárosi helyszínt, hogy a magyar népi játék napját ünnepeljék önfeledt szórakozással.
Fotók: Osztie Tibor

Immár hetedik alkalommal tartották meg a jeles napot határon innen és túl, amelyhez intézmények és családok egyaránt csatlakozhattak. A kezdeményezés célja az volt, hogy bemutassa a magyar kultúra értékeit, valamint az ének, a tánc és a játék pedagógiai szerepét egy nagy közös mulatságon. További részletek a széles körű programsorozatról: ITT.

A rendezvénysorozat mozgalmas miskolci eseményének október 10-én, csütörtökön a Szent István tér adott otthont az „Így tedd rá” Munkaközösség miskolci tagjainak szervezésében. A helyszínen rengeteg óvodás gyűlt össze Miskolcról és környékéről, hogy játszanak és körtáncot járjanak, miközben az Esztenás zenekar húzta nekik a talp alá valót. Persze a gyerekek nem egyedül érkeztek, szüleik, óvónénijeik, -bácsijaik és más kísérőik is velük mulattak. 

„Azt gondolom, hogyha itt körbenézünk, akkor pontosan látjuk, hogy mit tudunk létrehozni a magyar kultúra által, hogy mennyire összeköt és egységbe szervez minket. Ma a gyermekeké és a játéké a főszerep” – mondta megnyitó köszöntőjében Dr. Balatoni Katalin ötletgazda, a Belügyminisztérium köznevelési helyettes államtitkára. 

Dr. Balatoni Katalin helyettes államtitkár a magyar népi játék napja programsorozat ötletgazdája

„Azonban előtte még szeretném mindenkiben megerősíteni, hogy mennyire szükség van a köznevelésben és a családban is arra, hogy minél többet játszunk, énekeljünk, mondókázzunk vagy táncoljunk együtt. Ezek olyan alapok a gyermekek életében, amelyek végigkísérik őket és mindig ott lesznek támaszként, bármikor visszanyúlhatnak hozzájuk” – hangsúlyozta. 

Hozzátette, hogy több mint hatszáz intézmény és csoport csatlakozott szerte Magyarországról, a Kárpát-medencéből és néhányan a határon túli magyar diaszpórákból is a magyar népi játék napjához, amelyet sok helyen már október 9-én megünnepeltek. Viszont bizonyára lesznek olyanok is, akik még csak ezt követő napokban fogják – vélekedett. Végül az „Összetartozunk!” mondattal köszönt el. 

Dr. Balatoni Katalin helyettes államtitkár és Matiscsák Éva alpolgármester is beállt a gyerekek közé

„Nagy öröm számomra, hogy a magyar népi játék napján a jelenlévőkkel ünnepelhetek. Számomra a népi játék nemcsak szórakozást jelent, hanem nagyon fontos is, hiszen ezáltal a gyerekek, a fiatalabb nemzedék megtanulhatja a dédnagymamáktól, nagymamáktól a régi hagyományokat. A mai alkalom kapcsán felidéződött bennem, hogy, amikor megszületett az első gyermekem, akkor nekem is eszembe jutottak azok a mondókák és játékok, amelyeket velem játszottak kicsiként” – osztotta meg Matiscsák Éva Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere. 

Zárásképpen az alpolgármester köszönetet mondott a szervezőknek, résztvevőknek és élményekben gazdag jó szórakozást kívánt a gyerekeknek. A közös játékba aztán a helyettes államtitkár és az alpolgármester is bekapcsolódott. 

Jelen voltak még a megnyitón: Dr. Kiss János országgyűlési képviselő, valamint Szécsényi Marianna és Barta Gábor önkormányzati képviselők. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!