Ugrás a tartalomra

A PSZ és a PDSZ sztrájkbizottsága az egyeztetések folytatását javasolja

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 22. szerda 14:59
A sztrájktörvény alapján az egyeztetések folytatását javasolja a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárhoz intézett levélben szerdán.
Fotó: pedagogusok.hu

A dokumentum szerint "a közoktatásban dolgozók helyzete nem javult, sőt (...), az állami iskolákban mintegy 2500 dolgozó szüntette meg eddig közalkalmazotti jogviszonyát. (...) Drámai a szakemberhiány".
A két szakszervezet közös, reprezentatív felmérése szerint "a státusztörvény elutasítottsága" meghaladja a 98 százalékot. "A törvényben garantált illetmények olyan csekély mértékben változnak a törvény és annak végrehajtási rendelete alapján, amelyek az Európában rekordszintű inflációt a legkevésbé sem kompenzálják" - írták.

A levélben rögzített sztrájkkövetelések között szerepel a pedagógusok új életpályájáról szóló törvény visszavonása, azonnali 50 százalékos béremelés a köznevelésben dolgozóknak, az oktatásban dolgozók sztrájkjogát korlátozó rendelkezések eltörlése, és Oktatási Minisztérium létrehozása. 
A két szakszervezet új bérrendszert is követel, melyben többek között az illetményalap a mindenkori minimálbér, továbbá minden túlmunka fizetett.

"Amennyiben 2024 januárjáig nem sikerül megállapodnunk, a szakszervezeti oldal számára nem marad más törvényes út, mint a munkabeszüntetések további szervezése" - áll a PSZ és PDSZ közös sztrájkbizottsága képviseletében Totyik Tamás (PSZ) és Nagy Erzsébet (PDSZ) által jegyzett levélben. (MTI)

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!