Ugrás a tartalomra

Röpülj haza, kis galambom!

Bódogh Dávid
Utoljára módosítva
2024. március 03. vasárnap 15:07
Miskolcon – mint számos más városban Európa-szerte – évek óta komoly problémát jelentenek a galambok.
Galambok a sétállóutcán. Fotók: Juhász Ákos

Nem kis bosszúságot okoznak. A Centrumnál és környékén évek óta sok a galamb. Az elszaporodott, csapatokban élő állatok nem csak a járókelőket ijesztik meg, de az üzlettulajdonosoknak is sok kellemetlenséget okoznak. Elriasztani őket nem egyszerű feladat. A felszerelt riasztótüskék és ragadozó madarakat utánzó bábuk ugyanis csak rövid időre tartják távol a galambokat. Hamar rájönnek, hogy csak el akarják őket ijeszteni.

A szakértők szerint a galambok számának csökkentése érdekében a leghumánusabb módszer a fogamzásgátlás lenne. De úgy is tehetünk ellenük, ha megszüntetjük azokat az élőhelyeket, ahol költeni tudnak: a nyitva hagyott tető- és padlástereket, a kiülőket – tudtuk meg korábban a Mályi Madármentő Állomás vezetőjétől, Lehoczky Krisztiántól.

A városi galamboknak – a feldühített városlakóktól eltekintve – nincs természetes ellensége, így emberi beavatkozás szükséges a populáció visszaszorításához. A fentieken túl fény- és hangriasztással egyébként próbálkoznak nálunk is.

Galambpiszok a házakon a Széchenyi után.

– A házigalamb újra elvadult egyedeiről beszélünk, amelyek kiválóan akklimatizálódtak a városi körülményekhez: sem a zaj, sem az emberi jelenlét nem zavarja őket. Megtelepednek az épületek zugaiban, padlásterekben, és fészkelőhelyeket alakítanak ki – érzékeltette a problémát Badány Lajos már évekkel ezelőtt.

Miskolc alpolgármestere lapunk mostani megkeresésére emlékeztetett: a Miskolc Holding több éve tesz különböző lépéseket a belvárosi galambpopuláció gyérítésére. Egyfelől csapdákkal igyekszenek csökkenteni a számukat, másrészt az élőhelyek elérhetőségét próbálják korlátozni azzal, hogy a fészkelőhelyeket elhálózzák. Tehát azokat az épületeket, amelyeknél jelentős galambszám jelentkezett, tetőhálóval próbálják megvédeni.

Galambpiszok a főutca kövezetén.

A városvezető kiemelte: a Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. közterületgondozási tevékenységei között szerepel a galambok begyűjtése. A társaság rendelkezik a szükséges ketrecekkel, s – a személyes egyeztetéseknek megfelelően – ezeknek a helyszíneken való elhelyezésére is készen áll.

Badány Lajos a járókelőket leginkább érintő kellemetlenség kapcsán rámutatott: a helyi szabályozás ugyan az épületek falsíkjától mért tízméteres területsáv rendben tartását a mindenkori használó (jellemzően a bérlő vagy a tulajdonos) felé fogalmazza meg kötelezettségként, de a sétálóutcára nyíló üzletek, vendéglők és irodák előtti járdaszakaszt illetően ezt a feladatot városüzemeltetési tevékenységének keretein belül – nagynyomású mosóberendezéseivel – a Városgazda Kft. látja el.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!