Ugrás a tartalomra

Tizennégyezer milliárd forintnyi forrás kerülhet veszélybe

Bájer Máté
Utoljára módosítva
2022. február 16. szerda 16:43
Ujhelyi István: ha Orbánék maradnak, elveszítjük az uniós támogatásokat. A térségnek ez akár 400 milliárd forintnyi kiesést jelenthet.
Fotók: Mocsári László

Szerda délelőtt eldőlt: elutasította az Európai Unió Bírósága azt a magyar és lengyel keresetet, amelyet a jogállamiság elveinek a megsértése esetén az uniós költségvetés védelmére szolgáló feltételrendszer ellen nyújtottak be. Amellett, hogy a két tagállamot kötelezik a rájuk eső perköltségek megfizetésére, egyéb szankciókra is számíthatunk. Varga Judit igazságügyi Miniszter a kormányinfón – és Facebook-oldalán – reagált: politikai ítéletet hozott az Európai Unió Bírósága, méghozzá a gyermekvédelmi törvény miatt. Ezt a magyarázatot az MSZP nem hagyta szó nélkül. Miskolcon – más, országosan szervezett sajtótájékoztatókkal összhangban – Ujhelyi István, az Európai Parlament (EP) szocialista képviselője és Varga László, országgyűlési képviselő-jelölt mondták el véleményüket a téma kapcsán.

- Varga Judit egészen elképesztő módon – igazságügyi miniszterhez képest felelőtlenül és szokatlanul – valótlanságot állított azzal, hogy az úgynevezett pedofil törvény miatt politikai döntést hozott az Európai Bíróság – adta meg a sajtótájékoztató alaphangját Ujhelyi István, aki szerint más országokban, ha ez a testület a kormány ellen dönt egy ilyen fajsúlyú kérdésben, akkor az igazságügyi miniszter még aznap benyújtja a lemondását.

- Novemberben kapott egy hosszú kérdéssort a kormány, ami

a magyar jogállamiságot megkérdőjelező ügyeket tartalmazott, mint például az Elios-ügy. Bár igyekeztek elodázni, Orbán Viktorék nem bújhattak ki a válaszadás alól.

Az (EP) képviselő szerint a most elutasított fellebbezés is időhúzó lépés volt.

- Az Európai Unió teljes történetét nézve, először hozott egy jogszabályt, ami azoknak a kormányoknak a rendszabályozására irányul, amik nem hajlandóak betartani a közös szabályokat, és amelyek a saját állampolgáraik ellen vétenek azzal, hogy egy – uniós keretek között – eddig ismeretlen állampárti mechanizmust hoznak létre. Tömören fogalmazva, az Orbán-kormány miatt kellett ezt a szokatlan jogszabálycsomagot megalkotni. Ezért fordult a magyar miniszterelnök és lengyel társa az Európai Unió Bíróságához, így próbálták az időt húzni, ám ez végül nem sikerült: a testület Orbánék ellen, de Magyarország pártján állva döntött.

Ezt Ujhelyi István azzal indokolta, hogy a „magyar jogállamiság hiánya” az uniós forrásokat veszélyezteti.

- 14 ezer milliárd forint érkezhetne a következő 7 évben hozzánk az uniós alapoknak köszönhetően. Ezeket kockáztatja Orbán Viktor azzal az oligarcha rendszerrel, amit létrehozott. Akik erről a jogszabályról döntöttek, úgy látják, a támogatások nincsenek biztonságban a mostani kormány kezében.

Kétfrontos csatározás

Varga László országgyűlési képviselő-jelölt arról beszélt, hogy Miskolc szempontjából mivel járna az uniós források megvonása.

- A megyének békére és fejlődésre van szüksége. Ehelyett a kormány hadat üzent. Egyfelől az önkormányzatoknak – jó két éve – a járvány leple alatt. Míg más tagállamok vezetői azon gondolkodtak, hogyan segíthetik a védekezésben az önkormányzatokat, amelyek az emberekhez legközelebb, a frontvonalon küzdöttek a vírus ellen, addig Magyarországon megszorításokkal sújtották azokat. Miskolcon a Fidesz-kormány elvette a tömegközlekedés állami támogatását – 500 millió forintot –, elvette a gépjármű adót és az iparűzési adó egy részét: milliárdokkal szorította meg a miskolciakat. Egy másik fronton pedig hadat üzentek Brüsszelnek is. Tehát, amellett, hogy a városok működési forrásokat megnyirbálta, most a fejlesztési forrásokat is veszélyezteti a kormány – fogalmazott Varga László.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az utóbbi két kifizetési ciklusban – tehát 14 év alatt – Borsod-Abaúj-Zemplén megye 800 milliárd forintnyi forrást kapott az Európai Uniótól. A következő 7 év támogatásait azonban elveszítheti a térség. Ujhelyi István hangsúlyozta, a mostani ítélet példa nélküli.

- Soha senkivel szemben nem született még ilyen elmarasztaló ítélet az unió történetében, sőt, még ez a mechanizmus sem létezett: egyetlen tagtársukra hozták ezt a szabályt, Magyarországra, erre pedig a kormány folyamatos kihágásai késztették a döntéshozókat. Ha megindítják a hivatalos jogi eljárást, több hónapot vesz igénybe, mire a bizottság dönt arról, hogy befagyasztja a támogatásokat. Akkor a tanácsnak szavaznia kell, itt pedig már nem tudja megvédeni vétóval egymást a magyar-lengyel kettős. Fontos kiemelni, ez nem csak egy „mi lesz ha” típusú intézkedés: a 2500 milliárd forintnyi helyreállítási forrásunk, példátlan módon már befagyott. Ebben csak a magyarok és a lengyelek érintettek, más tagállamok javában használják ezt a pénzt. Az Európai Bizottság ugyanis azon az állásponton van, hogy

amíg nem lesz megnyugtató válasz a rendszer szintű működésbeli problémára, addig nem adja ezt a pénzt az Orbán-kormány kezébe.

Ujhelyi István szerint két lehetőség van a helyzet feloldására.

- Az egyik, hogy Orbán Viktor változtat eddigi politikáján, megszünteti az oligarcha rendszerét, és Magyarország visszatér a jogállamisághoz. Másik út a kormányváltás: április 4-én az új kormányfő első intézkedései közt kell, legyen, hogy csatlakozunk az Európai Ügyészséghez a jogállamiság helyreállítása érdekében – hangoztatta az EP képviselő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!