Ugrás a tartalomra

Modernebb környezet, gyorsabb reagálás - átadták az új miskolci légimentő bázist

Kujan István
Utoljára módosítva
2023. augusztus 01. kedd 14:23
Sajtótájékoztatót tartott kedden a Belügyminisztérium, az Országos Mentőszolgálat és a Készenléti Rendőrség a Repülőtéri úton, ahol ünnepélyes keretek között átadták az új miskolci légimentő bázist.
Horváth Csongor képgalériája

A legjelentősebb változás, hogy felépítettek egy fűthető hangárt, ami azért fontos - hangsúlyozta Gebei Róbert orvosigazgató -, mert télen is sokkal gyorsabban el lehet indítani a mentőhelikoptert. És épült parkolóhely mentőautónak is, hogy ha az időjárás nem teszi lehetővé a felszállást, vagy valamilyen műszaki probléma adódna a helikopterrel, akkor is azonnal reagálni tudjanak a riasztásra.

Hozzátette, a bázison minden nap szolgálatban van egy pilóta, egy paramedikus és egy orvos. Összesen egyébként öt pilóta dolgozik Miskolcon, ők forgó rendszerben váltják egymást, mellettük öt paramedikus segít a navigációban, valamint a beteg ellátásában a helyszíneken. Hét orvos teljesít szolgálatot, többségük a kórházi munkája mellett dolgozik a légimentésben.

Az országban összesen hét légimentőbázis van, kilenc helikopter végzi a mentési feladatokat. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 2020-ban adta át a Készenléti Rendőrségnek a légimentő társaság működtetését, ami Csató Gábor szerint "jó döntés volt", hiszen néhány hónapja a szekszárdi, most pedig a miskolci mentőbázist újulhatott meg.

Az OMSZ főigazgatója hangsúlyozta, az idén hetvenöt éves szervezet története összefonódik a légi mentéssel, ez a mentőegység különleges helyet foglal el a mentőszolgálatnál. Ismertette: tavaly több mint négyszáz alkalommal szálltak fel a mentőhelikopterek csak Miskolcról.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára kiemelte, a teljesen új és korszerű miskolci állomás sok tekintetben teszi gyorsabbá és biztonságosabbá a mentést. Éves szinten országosan 3800 riasztást kapnak a légimentők, vagyis naponta átlagosan tíz esetben vonulnak ki helikopterrel a mentősök valamilyen balesethez vagy más riasztáshoz.

Az államtitkár ismertette azt is, hogy közel 700 millió forintból épült fel a miskolci bázis, csak költségvetési forrást használtak fel erre a célra. Hozzátette, "a fenntartásra is jut pénz", hiszen jövőre 425 milliárd forinttal nő az egészségügyre fordítható keretösszeg Magyarországon.

- Az egészség védelme, megőrzése, az életek mentése egy olyan cél, ami nem szenvedhet csorbát - fogalmazott.

Szopkó Tibor alpolgármester is jelen volt az átadáson, érdeklődésünkre kiemelten fontosnak nevezte Miskolc és a környéke életében, hogy elkészült a bázis. Hozzátette, az önkormányzat "nagyon sokat harcolt" az elmúlt években azért, hogy megvalósulhasson a beruházás. Nemcsak a területet, de az átmeneti időben egy ideiglenes helyet is biztosítottak, hogy zavartalanul működhessen a légimentés.

- Az új és korszerű bázis hosszú távon meg tudja oldani a környéken a légimentést - emelte ki.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!