Ugrás a tartalomra

Átadták az Erdélyi Magyar Örökség Díjat és a Szociális Munkáért Díj kitüntetést a vármegyeházán

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 15. csütörtök 13:16
A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Önkormányzat csütörtöki közgyűlési ülésén napirend előtt átadták a vármegyei önkormányzat Erdélyi Magyar Örökség Díját, valamint korábbi elmaradást pótolva a Szociális Munkáért Díj kitüntetést.
Fotók: Mocsári László

Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Erdélyi Magyar Örökség Díja  olyan magyar vagy külföldi állampolgárságú, kivételes tehetségű művészek, közéleti személyiségeknek adományozható, akiknek munkásságában hangsúlyozottan megjelenik a magyar nemzet iránti elkötelezettség, a magyar kultúra hagyományainak megőrzése, ápolása és a jövő nemzedékének való átadása.

Idén az Erdélyi Magyar Örökség Díjat dr. Elekes Tibor, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar Földrajz Intézet Természetföldrajz-Környezettan Tanszéke egyetemi docense vehette át. Méltatásában elhangzott, hogy egyetemi docensként minden előadásán törekedett arra, hogy tudása mellett saját múltjából és tapasztalataiból is átadjon diákjainak. Fontos előadásai közé tartozik a Földrajzi változás és tervezés, ahol térinformatikai ismeretek alapján a tervezés ismereteivel ismerkednek meg a hallgatók. Számos publikációt adott ki, amely a Kárpátok mellett az egész Kárpát medencéről nyújt bőséges ismeretet. Konferencia-kiadványokban és elektronikus publikációkban is otthonosan mozog. Tagja többek között a Magyar Tudományos Akadémiának, az Erdélyi Múzeum Egyesületnek, alapító tagja a Székelyföld 2000 Munkacsoportnak.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzat Szociális Munkáért Díja kitüntetés azon személyeknek adományozható, akik az egyéni gondoskodás, az intézményi ellátás és a szociális igazgatás területén áldozatkész és színvonalas munkájukkal segítették a rászorulókat, a társadalom nehéz sorsú fiataljait, időseit és ezáltal a vármegye településein szolgálták a vármegye lakosságát. A kitüntetést korábban German Jánosné nem tudta átvenni, ezért azt most adták át neki.

Méltatása szerint German Jánosné Králik Anikó negyven évvel ezelőtt belépett egy megyei fenntartású szociális intézmény ajtaján, s ez megváltoztatta az egész későbbi életét. Először házi gondozóként, majd ételkihordóként dolgozott. Nagy álma volt, hogy lakóhelyén, Susán, a szüleitől örökölt kastélyban idősotthont alakítson ki. Ennek az álomnak a megvalósulásához a Görögkatolikus Egyházmegyei Karitásztól kapott segítő kezet és támogatást. Az intézmény, mint szeretetotthon 1997-ben nyitotta meg kapuit, ma már csaknem félszáz embernek nyújt otthont, békés öregkort. Az otthont 2013-ban az alapító a Miskolci Görögkatolikus Egyházmegye fenntartásába ajánlotta. German Jánosné a mai napig aktívan dolgozik, szívén viseli az intézményt és az intézményben élő idősek életét. Két lánya szintén a szociális szférában dolgozik. 

Az elismeréseket Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke, valamint alelnöke Szabó Gergely adta át.

További hírek

Olvasnivaló