Ugrás a tartalomra

Az LMP kikéri Mészáros Lőrinc korrupciógyanús vasútkommunikációs fejlesztésének adatait

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. május 06. szombat 08:00
Az LMP – Magyarország Zöld Pártja közérdekű adatigénylésben kéri ki a Mészáros Lőrinc cége által elnyert GSM-R vasútkommunikációs fejlesztés adatait, amit sajtóhírek szerint 17 milliárd Ft-tal drágábban és csökkentett műszaki tartalommal akarnak megvalósítani- olvasható a párt sajtóközleményében.

Mint írják: "Elfogadhatatlan, hogy miközben a kormány még a vasúti pálya fenntartását sem tudják megoldani és jövőre a menetidők növekedésével tervez a MÁV, a fejlesztési források korrupciós csatornákon folynak el."

- A GSM-R vasúti kommunikációs rendszer kiépítése elengedhetetlen a korszerű és biztonságos vasúti közlekedéshez. A távközlési tornyokból és a vasúti pálya mentén elhelyezett optikai kábelből álló rendszer magasabb szintre emeli a mozdonyvezetők, a pályán dolgozók és az állomások közötti kommunikációt, növeli a biztonságot és lehetővé teszi a modern utastájékoztatást - szögezik le.

Fotó: rtl.hu

Hozzáteszik: Mészáros Lőrinc cége, a R-Kord Kft. nyert el konzorciumbana GSM-R rendszer 2. ütemének kivitelezését. Az 59 milliárd Ft-os projektet uniós forrásból tervezték megvalósítani. Azonban a cég kérte a kivitelezési szerződés újratárgyalását a költségek növekedésére hivatkozva. A kormány nem habozott segítő kezet nyújtani Mészáros Lőrincnek: egy nem nyilvános kormányhatározat szerint 17 milliárd Ft plusz forrást biztosít, miközben elfogadja, hogy a beruházás csökkentett műszaki tartalommal valósuljon meg. A tervezett 270 távközlési torony helyett mindössze 130 darab épülne meg, míg a 2225 kilométernyi vasúti pálya helyett csak kb. 1800 kilométeren létesülne optikai hálózat. 

Az már csak hab a tortán, hogy az R-Kord Kft. számos alvállalkozóját nem fizette ki és a rossz minőségű kivitelezés miatt a kormány arra készül, hogy inkább lemond az uniós forrásokról, és kiveszi a beruházást az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Programból, nehogy a szabálytalanságok miatt öt évre kizárják Mészáros Lőrinc cégét a közbeszerzésekből - írja közleményében a párt. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!