Ugrás a tartalomra

Elkészült Miskolc új betlehemi installációja

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2023. november 29. szerda 16:17
Az életnagyságú, sík és festett figurákból megépített meseszép templomot idéző alkotást csütörtökön helyezik a Szent István térre.
Fotó: Mocsári László

A bibliai képben a Kisded Jézus, Mária, József, a napkeleti bölcsek, egy pásztor, két juh, egy szamár és egy ökör alakja testesül meg.

A betlehemet a Miskolci Kulturális Központ felkérésére a Csodamalom Bábszínház munkatársai készítették el. Pestalits Benjamin tervei alapján a bábszínház saját műhelyében készültek az installációban elhelyezett alakok, amelyekből pár meg is mozdul, megbontva a statikus képet.

Minden, így a figurák és az istálló is időjárásálló festékkel lett festve, ami záloga lehet annak, hogy ez a betlehem is hosszú távra készült.

A hagyomány szerint az első betlehemi jászolt Assisi Szent Ferenc állította fel egy itáliai sziklaüregben. A ferences rend megalapítója 1222 karácsonyán járt Betlehemben, és amit ott látott, olyan nagy hatással volt rá, hogy hazatérve a pápához fordult engedélyért, hogy "betlehemet" építhessen. Azóta a betlehem állításának szokása világszerte a karácsonyi programok részévé vált.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!