Ugrás a tartalomra

Eltolják a biciklit a miskolci tanárok

minap.hu
Utoljára módosítva
2022. február 02. szerda 12:32
Csütörtökön rendkívüli fogadóórát tart Miskolcon a két szakszervezet, amelyek az országos pedagógussztrájkot is szervezték.

Az eseményt plakáton is hirdetik a szakszervezetek. 

plakát

A gyülekezőt a Herman Tornacsarnok mellett, a Tizeshonvéd szobornál tartják február 3-án 17.15-től. Innen gyalog vagy biciklivel – amit a jelképes jelentés miatt tolnak majd - vonulnak a résztvevők. Ezzel utalnak vissza 2016-ra, amikor – az országban elsőként emelve fel hangjukat, felhívva a figyelmet a fokozódó problémákra - a miskolci Herman Ottó Gimnázium tanárai nyílt levelet tettek közzé. Ebben a magas kötelező óraszámtól, a megnövekedett adminisztrációs terheken át, a Klik diszfunkcióiig rengeteg mindennel kapcsolatban fejezték ki nemtetszésüket. Balog Zoltán, az emberi erőforrások akkori minisztere úgy reagált, hogy a kormány által bevezetett változásokkal "túltolták a biciklit egy kicsit". 

fotó a 2016-os miskolci tüntetésről Forrás: HVG

A tiltakozó akcióról elhíresült miskolci Herman Ottó Gimnázium egyik tanára Balog nyilatkozatára úgy reagált: „inkább úgy látom, hogy van egy mező, ami tele van szórva biciklikkel” – utalva a súlyos helyzetre, amit már akkor sem lehetett némi kontrafékkel megoldani, ehelyett a tanárok teljes szisztémaváltást sürgettek.
A problémák azonban nem rendeződtek az oktatók képviselői szerint.

Eltolják

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) mindenkit vár Miskolcon, akik szimpatizálnak a tanárok ügyével.

forrás:eduline.hu

A vonulás útvonala: Hunyadi utca-Széchenyi-Déryné utca. A végcél a Hősök tere, ahol 18 órától  Pilz Olivér a közalkalmazotti tanácsok nevében, Kulcsárné Szabó Katalin (PDSZ), Béres Ildikó (PSZ), Molnár Zoltán (PSZ), Szűcs Tamás (PDSZ) osztják meg gondolataikat a résztvevőkkel.

A két nagy szakszervezetnek egyébként nem ez az első megmozdulása nálunk sem az éven: hétfő reggel, csatlakozva az országos sztrájkhoz, Miskolcon több oktatási-nevelési intézményben is béremelést, a munkaterhek csökkentését és a kötelező oltásról szóló döntés visszavonását követelték – a szülők nagy támogatása mellett.

A beszédek után fontos bejelentések várhatók. Az akció szervezői arra kérnek mindenkit, aki szeretne csatlakozni, hogy kerékpárral vagy gyalog, de mindenképp kockás sálban érkezzen.

További hírek

Olvasnivaló