Ugrás a tartalomra

Felgyulladt a második gyertya fénye a Szent István téri adventi koszorún

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 10. vasárnap 23:15
Bronzvasárnap is ünnepi műsorral várták az érdeklődőket a Szent István térre, ahol a Diri-Dongó Együttes és Janicsák Veca délutáni fellépése után 16 órakor kezdődött az adventi gyertyagyújtás szertartása.
Fotók: Osztie Tibor

A Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium kiskórusa Wächter Baldó iskolalelkész közreműködésével kezdte a ráhangolódást a második adventi gyertya meggyújtására. Énekkel, prózával szolgáltak a közönségnek, mielőtt az iskolalelkész szólásra emelkedett, aki igei szolgálattal és imádsággal hívta fel a figyelmet arra, hogy az advent a készülődés ideje, amikor az ember lélekben várja Jézus megszületésének ünnepét, és felkészül rá. 

„Jézus ezt mondja Lukács evangéliumában: ’Amikor pedig ezek elkezdődnek, egyenesedjetek fel, és emeljétek fel a fejeteket, mert közeledik a megváltásotok.’” – idézte a Bibliát Wächter Baldó. A szentírásból vett igékhez pedig a négy gyertyáról szóló történetet fűzte, amely szerint: 
Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer négy gyertya. Olyan nagy volt a csend körülöttük, hogy akinek volt füle a hallásra, értette, amit egymással beszélgettek. Azt mondta az első: Én vagyok a Béke. De az emberek nem képesek életben tartani. Azt hiszem, el fogok aludni. Néhány pillanat múlva már csak egy vékonyan füstölgő kanóc emlékeztetett a hajdan fényesen tündöklő lángra.
A második azt mondta: Én vagyok a Hit. Sajnos az emberek fölöslegesnek tartanak. Nincs értelme tovább égnem. A következő pillanatban, egy enyhe fuvallat kioltotta a lángot.
Szomorúan így szólt a harmadik gyertya: Én a Szeretet vagyok. Nincs már erőm tovább égni. Az emberek nem törődnek velem, semmibe veszik, hogy milyen nagy szükségük van rám. Ezzel ki is aludt a szeretet lángja.

Hirtelen belépett egy gyermek. Mikor meglátta a három kialudt gyertyát, felkiáltott: De hát mi történt? Hiszen nektek égnetek kéne mindörökké! Elkeseredésében sírva fakadt. Ekkor nagyon halkan megszólalt a negyedik gyertya: Ne félj! Amíg nekem akárcsak pislákol is a lángom, újra meg tudjuk gyújtani a többi gyertyát. Én vagyok a Remény. A gyermek szeme felragyogott, megragadta a még égő gyertyát és azzal valóban lángra tudta gyújtani a többit. 

Az iskolalelkész szerint Jézus azt mondja a síró, kétségbeesett embernek, hogy egyenesedjen fel, emelje fel a fejét. Ahogy a gyermek is, aki csillogó szemmel néz a gyertyára, reménnyel telve. „Nekünk mi okunk van arra, hogy a hétköznapokban is kiegyenesedve járjunk? Bátran és magabiztosan. Pontosan az, amit Jézus is mond, hogy közeledik a megváltásunk. Ehhez Jézusnak, a Megváltónak meg kellett születnie közénk, emberként, hogy megváltsa a mi életünket. Mi pedig újra és újra meg tudjuk gyújtani a békének, a hitnek, a szeretetnek és a reménynek a lángját. Mert Isten szeretete a mi forrásunk” – szögezte le az iskolalelkész. 

Szopkó Tibor Miskolc alpolgármestere ünnepi köszöntőjében kiemelte, mindenki szereti a karácsonyt, nagyon sokféle okból, ő maga különösen azért is, mert megelőzi az adventi időszak, amely lehetőséget ad arra, hogy heteken keresztül készüljünk, ráhangolódjunk az ünnepre. Amikor meg kell állnunk néha a hétköznapok rohanó forgatagában, kicsit elcsendesedni. 

„A második gyertya számomra a reményről és a közösségekről szól. Ilyen közösség a család, az egyház, a gyülekezet, de Miskolc városa is. Itt ebben a közösségben megéltünk sok nehézséget, tavaly az energiaválságot, amely miatt egy sötét adventünk volt. Csak az adventi koszorún égtek a fények, a főutcánk sötét volt. De a város közössége erős, ahogy tavaly együtt sírtunk, azt merem mondani, hogy most együtt nevetünk. Reménykedtünk mindannyian abban, hogy az idei egy boldogabb advent, boldogabb karácsony lesz. És elég szétnézni itt a téren és a város más terein, hogy lássuk, hogy a reményeinket meghallgatta a jó Isten” – fogalmazott az alpolgármester. 
Hangsúlyozta, a karácsony Jézus születéséről szól, és az sem baj, ha ezt sok fénnyel és vásári forgataggal is körül vesszük, mert ezek is hozzátartoznak az ünnep hangulatához. A legfontosabb a karácsonyban mégis a szeretet, a béke, a közösség és az együttlét a szeretteinkkel. 

És még több fotó a második adventi gyertya meggyújtásáról és a műsorról a galériában. Kattints a képre!

Az ünnepi műsor zárásaként Bernasconi-Bús Katalin bemutatta a Miskolcon működő Supersum Közhasznú Alapítvány működését az egybegyűlteknek, aztán Szopkó Tibor alpolgármesterrel és Wächter Baldó iskolalelkésszel meggyújtották az adventi koszorú második gyertyáját.

További hírek

Olvasnivaló