Ugrás a tartalomra

A fiatalok drogprevenciója kulcskérdés

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 14. szerda 13:30
A fiatalokat helyezték előtérbe a miskolci Kábítószerügyi Egyeztető Fórum évnyitó ülésén szerdán.
Fotók: Juhász Ákos

Mindennek apropóját az a Miskolci Egyetem által tavaly elvégzett kutatás szolgáltatta, melyben a miskolci középiskolásokat kérdezték meg a kábítószerekkel kapcsolatban. Ebben a dohányzástól a konkrét drogokon át a különböző eszközökkel – mobiltelefon, számítógép, televízió, egyéb kütyük - kapcsolatos függőségeket vizsgálták. A kutatás eredményeit, megállapításait még tavaly ismertették a fórumon. A cselekvési irányokat most jelölték ki.

A fiatalokkal foglalkozó intézmények, így például a Tankerületi Központ, továbbá az Egészségfejlesztési Iroda, a vármegyei kórház és a rendőrség szakemberei előtt a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum szakmai koordinátora hangsúlyozta: céljuk, hogy már a legkisebb korban megállítsák a nem kívánatos folyamatokat. Strébl Attila szerint a tágabb társadalmon kívül legalább akkora mindebben a szerepe a mikroközösségeknek, legfőképp a családnak.

Lasztócziné Szomoru Mónika a Miskolc Televíziónak ismertette: a szereplőktől a hónap végéig várják, hogy kidolgozzák stratégiájukat, amit folyamatosan monitoroznak majd. A KEF miskolci szakmai elnöke úgy véli, a legtöbb kihívással teli életszakaszban lévők kitettségén jelentősen tud majd csökkenteni, ha a konkrét cselekvési terv mentén egységesen lépnek majd fel.

A meghívottak az ülésen egyebek mellett rávilágítottak arra, hogy óriási jelentőséggel bír az információátadás, a szemléletformálás és az iskolákban megtartott prevenciós kampányok. Egybehangzó véleményként fogalmazódott meg az is, hogy mindebben döntő hangsúlyt kell kapnia a projektben résztvevők minél szorosabb összekapcsolása is.

További hírek

Olvasnivaló