Ugrás a tartalomra

Hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáról tanácskoztak

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. március 28. csütörtök 17:24
Hosszú idő után újra összeült Miskolc Megyei Jogú Város Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanácsa (RFT).
Újra összeült a Rehabilitációs Foglalkoztatási Tanács /Fotók: Osztie Tibor

A megváltozott munkaképességűek foglalkoztatását elősegítő témákat tűztek napirendre a Varga Andrea, Miskolc alpolgármestere invitálására összehívott RFT ülésen, március 26-án délután, a Polgármesteri Hivatal alpolgármesteri tárgyalójában. 

- Az RFT azzal a céllal jött létre, hogy segítse az önkormányzat a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatását és együttműködések szülessenek ezen a téren. Ez a tanács hét olyan tagból áll, akik a szóban forgó célcsoport képviselőivel foglalkoznak civil szervezeteken, intézményeken keresztül, vagy foglalkoztatásban résztvevő partnereink – ismertette Varga Andrea a Miskolc Televíziónak. 

Példaként említette a Szimbiózis Alapítványt, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kórházat és a Foglalkoztatási Paktumot. Elmondta, hogy Miskolcon vannak olyan cégek, amelyek védett foglalkoztatók, mert tudatosan felvállalják a megváltozott munkaképességűek alkalmazását mentorok támogatásával. 

Új pályázati lehetőségek

Első napirendi pontként egy új európai uniós pályázati lehetőségről esett szó, amelyben mezőgazdasági tevékenységekbe vonhatnának be cégek megváltozott munkaképességű alkalmazottakat. A pályázati lehetőséget, mint előkészítő Jakubinyi László, a Miskolc Városi Fogyatékosságügyi Szakmai Műhely képviselője, a Szimbiózis Alapítvány elnöke ismertette és a továbbiakban is ő volt az ülés előadója. Elsőként elárulta, hogy az első RFT 2015. május 11-én alakult, amely azóta háromszor újraalakult. 

Jakubinyi László adta elő a napirendi pontokat

Majd tudatta, hogy az Európai Unióban a megváltozott munkaképességűek köre kibővült a pszichiátriai betegekkel és a szociálisan hátrányos helyzetűekkel: roma, legalább 3 éve munkanélküli, GYES-ről és GYED-ről visszatérők. 

Javuló SNI-s esélyek

Másodikként a sajátos nevelési igényű (SNI-s) diákok elhelyezkedési lehetőségeiről beszéltek a jogszabályi változások tükrében, amely a Szimbiózis Alapítványnak is köszönhető. A 2021. január 1-jei jogszabályi módosítás szerint változott a megváltozott munkaképességűek munkavállalói köre. Elhangzott, hogy erről az oktatási intézményeket és a cégeket is fontos lenne tájékoztatni, akik így gyakorlati programjaikba is szívesebben vonnának be SNI-s diákokat.

- A hivatalosan igazolt SNI-s diákoknak – autista, down-szindrómás, tartós gyógykezelést igénylő, diszes, intoleranciával élő – korábban az iskola elvégzése után jogilag megszűnt a problémájuk. Ennek folyományaként el kellett menniük a nyugdíjfolyósítóhoz, hogy már pályakezdőként leszázalékoltassák magukat. Innentől kezdve, pedig mint hátrányos helyzetűek azonnal elvesztek a munkaerőpiac számára – számolt be Jakubinyi László

Megéri őket foglalkoztatni

Majd elmagyarázta, hogy a jogszabályi módosítás kiküszöböli az azonnali leszázalékolást. Ugyanis addig az évig, amíg ezek a fiatalok betöltik a 24. életévüket, automatikusan megváltozott munkaképességűnek minősülnek. Addigra pedig kiderül, hogy ténylegesen szükséges-e a leszázalékolás, vagy szükségtelenné válik. Megosztotta, hogy kérelmezték, hogy ezt a korhatárt 27 évre emeljék fel. 

Hozzáfűzte, hogy az SNI-s pályakezdők felvétele pedig azért éri meg a cégeknek, mert a foglalkoztatásuk fejében adómentesen tudják elszámolni az őket segítő szakemberek bérét is. Úgy, mintha ők is megváltozott munkaképességűek lennének. 20 fő SNI-sig egy szakemberét, afölött pedig négyét. Ez minden olyan munkáltatót érint, aki kötelezett arra, hogy rehabilitációs hozzájárulást fizessen.

Az ülés résztvevői.

Végül a Szimbiózis Alapítvány közszolgálati szerződésének tartalmáról tárgyaltak és az önkormányzattal való újrakötését készítették elő.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!