Ugrás a tartalomra

Kulisszatitkokat osztottak meg a bábművészek a Csodamalomban

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. március 21. csütörtök 16:36
A Bábszínházi Világnap alkalmából a gyerekek betekinthettek a kulisszák mögé, műhelytitkokat tudhattak meg és még a bábkészítés fortélyaiba is beavatták őket.
Fotók: Juhász Ákos

Több mint húsz éve március huszonegyedike a Bábszínházi Világnap, amelyet a Nemzetközi Bábművész Szövetség, az UNIMA kezdeményezésére ünnepelnek világszerte egészen pontosan 2003 óta. Ilyenkor az ország összes bábszínháza készül valamilyen programmal, Miskolcon pár éve lett hagyomány ez az úgynevezett bejárás – mondta Temesvári Éva Rita, a Miskolci Csodamalom Bábszínház ügyvezetője. 

A világnap alkalmából óvodás és iskolás csoportok érkeztek kulisszajárásra, illetve a színház- és főként a bábszínház történelem iránt érdeklődő vendégeket várták műhelytitkokkal, technikai érdekességekkel és izgalmas beszélgetésekkel. 

Nemcsak a gyerekeknek, de még a felnőtteknek is tartogat érdekességeket ez a program, hiszen egy átlagos látogató csak a nézőtérig jut, de biztosan nem megy fel a színpadra vagy tekint be a színpadi árokba, ahol a díszleteket mozgatják. Ezen a napon azonban még erre is lehetőség van – tudtuk meg. Idén egy plusz programelemmel is bővült a kezdeményezés, négy óvodában voltak bábsimogatót tartani a kicsiknek. A bejáráson délelőtt egy óvodás csoport, délután pedig több iskolai osztály is részt vett, az esti órákban pedig egyéni látogatókat fogadtak.

Juhász Ákos képgalériája

Az előzetes regisztráció alatt szinte azonnal beteltek a helyek, aminek a bábszínház munkatársai örültek, hiszen ezek szerint népszerű a program – jegyezte meg az ügyvezető. Azt is nagy öröm volt látni, ahogyan a gyerekek a technikai pultnál a potmétereket állítgatták, vagy ahogyan a bábok anyagát, ruházatát tapogatták a műhelyben. Ugyanitt azt is kipróbálhatták, hogyan kell mozgatni egy botos bábot, ami eltér az általuk megszokott kesztyűs báboktól. Természetesen a legnagyobb sikert a színpad és a díszletek aratták.  

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!