Ugrás a tartalomra

Máskor tiltott helyekre is bejuthattunk az Erőművek éjszakáján

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. október 28. szombat 08:48
Idén is megrendeték az Erőművek Éjszakáját és a Távhőszolgáltatás napját. Pénteken a MIHŐ is megnyitotta kapuit az érdeklődők előtt. A látogatók a többi közt megismerkedhetnek a faapríték tüzelésű kazánházzal és a korszerű távfelügyeleti rendszerrel is.
Fotó: Mocsári László

Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken az ország legnagyobb energiaipari eseményét az Erőművek éjszakáját, amely egyben a Távhőszolgáltatás napja is. Miskolcon három telephely nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt, a Kenderföldi Biomassza kazánház, a Tatár utcai Fűtőmű és a Kuala Kft. telephelyén található Hőközpont, ahol nem csak megnézhették a korszerű berendezéseket működés közben, de részletes tájékoztatást is kaptak a szakemberektől, hogy melyik gép mire való, hogyan lesz a biomasszából hő, vagy hogyan fűti immár közel a fél várost a geotermikus termálvíz.  

A MIHŐ Kenderföldi Biomassza kazánházában a Kós Károly Építőipari Technikum épületgépész tanulói ismerkedtek péntek délután a faaprítékkal működő hatalmas kazán és a telephely működésével. Lenyűgözte a hallgatóságot, amikor megtudták, hogy az egész komplex rendszert mindössze egy-két ember képes üzemeltetni, akár számítógépen keresztüli távfelügyelettel is. 

Bernáthné Barczi Judit a MIHŐ Kft. koordinációs és kommunikációs főmunkatársa elmondta, a vállalat biomassza kazánháza ezerkétszáz miskolci lakás és a telephely környékén működő több intézmény fűtését biztosítja, ezzel jelentősen csökkentve a gázfelhasználást. Az Erőművek éjszakája alkalmából szervezett programjaik egyre népszerűbbek, amikor az érdeklődők bepillantást nyerhetnek az erőművek, fűtőművek, hulladékhasznosítók és víziközművek működésébe. A vállalatuk korszerű technológiájának és munkafolyamatainak bemutatásán túl ilyenkor céljuk az is, hogy népszerűsítsék a megújuló energiára épülő tudatos energiafogyasztást és a fenntarthatóságot.

„Az energiatakarékosság, az energiákkal való tudatos bánásmód, a környezetbarát felhasználás nagyon fontos számunkra. Elkötelezettek vagyunk a megújuló energiaforrások hasznosítása iránt, és úgy gondoljuk, hogy ha ilyen alkalmak vannak, amikor a lakosságnak is betekintést engedünk a működésbe, akkor közelebb tudjuk őket is hozni és így számukra is fontosabbá válik a tudatos energiafogyasztás” – osztotta meg a főmunkatárs, aki az iskolai csoportnak felvázolta a biomassza kazánház működését. A részletekbe munkatársai, Bánáti Károly biomasszakazán-kezelő és Havrán István műszaki ügyeleti főgépész avatta be a látogatókat.  

A diákok a bemutató során megismerték a faapríték alapú biomasszából nyert energia hasznosításának egyes lépéseit, a faapríték tárolásától az égetésen át a hamu elszállításáig. Az iskola igazgatója szerint korábban is jó kapcsolatot ápoltak a hőszolgáltató céggel, és minden alkalmat megragadnak, amikor a diákok testközelből láthatják az üzem működését. Mokrai Attila a Kós Károly Építőipari, Kreatív Technikum és Szakképző Iskola igazgatója úgy véli, előnyös számukra, hogy az iskolájuk a MIHŐ biomassza kazánházának szomszédságában van.
„Így ki tudjuk használni azokat a lehetőségeket, amikor a tanulóink átjöhetnek, ahogyan most is az Erőművek Éjszakáján, a kazánházba és szakmai tapasztalatot szerezhetnek” – árulta el.

„Épületgépésznek tanulok, a szakmámhoz viszonylag kapcsolódnak az ilyen fűtési technológiák is, amelyek számomra nagyon érdekesek. A látogatás előtt a tanáraink egy-két mondatot már mondtak arról, hogy mire számíthatunk, és azt érdekesnek tartottam én is, meg az osztály is. Ezért örömmel jelentkeztünk és jöttünk el. Nagyon kíváncsian várom, hogy mi, hogyan lesz és az előadást is” - mesélte még az érkezésükkor Botya Máté az 5/13b. osztály diákja.

Az üzembemutató végén Dr. Póliska Csaba egyetemi docens, a Miskolci Egyetem Energia-, Kerámia- és Polimertechnológiai Intézetéből különbőző látványos fizikai kísérleteket mutatott be az ifjúságnak, amelyeket ők nagyon érdekesnek találtak.

További hírek

Olvasnivaló