Ugrás a tartalomra

Meggyújtották a Hanuka negyedik gyertyáját a miskolci zsidó közösségek

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 11. hétfő 00:25
Délután a Centrumnál, este a zsinagógában lobbant fel a hanuka ünnepi lángja, amely a fények ünnepe a zsidóság számára, amikor a Makkabeusoknak a szíriai görögök feletti győzelmére, a jeruzsálemi szentély megtisztítására és újraavatására, valamint a nyolc napon át égő mécses csodájára emlékeznek.
Fotó: Osztie Tibor

Az ünneplés már délután megkezdődött, legfőbb helyszíne a Centrum áruház és környéke volt, amelyet betöltött a vidám zeneszó. A hanuka ünnepének első szónoka Köves Slomó az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség egyik alapítója, vezetője, egyben az óbudai zsinagóga rabbija volt, aki rámutatott, az az ünnep arra emlékeztet minket, hogy több mint kétezer évvel ezelőtt a Makkabeusok, a zsidó szabadságharcosok az ókori Izraelben hogyan vívták ki a szabadságukat a görögökkel szemben.

Csodálatos győzelmet arattak, amely során felszabadították Jeruzsálemet is és a templomban meggyújtották a menóra lángjait. És az a kevés olaj, ami egy napra lett volna elegendő, nyolc napon át égett. Ennek a csodának az emlékére gyújtunk meg nyolc gyertyát. Amit kiteszünk az ablakba és a terekre is. Ez a fény, a szabadság üzenete, amely ma is mindenkinek fontos, nem csak a zsidóknak. Mindig gyarapítanunk kell a fényt, különösen az ilyen nehéz, háborús időkben – fogalmazott Köves Slomó. 

Veres Pál Miskolc polgármestere azzal kezdte gondolatait, hogy irányfénynek nevezik azokat a kis lámpákat, amelyek az egész házat nem képesek fényárba borítani, de mutatják az utat az egyes helyiségek között. Használják ezeket a fényeket arra is, hogy mutassák az irányt, hogy ha baj van, merre kell elhagyni az épületet. Ezek is irányfények, megmutatják, merre van a biztonság. 

„Olyan világban élünk most, amikor szükségünk van az irányfényekre, amelyek, ha szétoszlatni nem is képesek a sötétséget, amely a világunkra borult, de azt talán megmutatják, merre van a kiút, a biztonságosabb, békésebb, jobb világba. Oda, ahol az értelem és a béke fénye ragyog az ellenségeskedés, a háborúskodás és a békétlenség szurokfekete sötétje helyett” – vallja a polgármester. 
Veres Pál megemlékezett az Izraelt ért bestiális támadásról, amely példája ennek a szurokfekete sötétségnek. Egy ilyen világban még inkább szükség van az irányfényekre, hogy utat mutassanak nekünk a megbékélés, egymás tisztelete és megbecsülése felé – hangsúlyozta.

Még több fotó a délutáni és esti hanuka gyújtásról a galériában. Kattints a képre!

Hozzátette, hisz abban, hogy a hanuka fényei ilyen irányfények, ahogy az adventi gyertya fényei is. Olyan fények, amelyek utat mutatnak egy nagy és igazi csoda felé, hogy jobb legyen a világ. Most olyan csodára van szükségünk, mint az olaj csodája volt, amikor nem fogyott ki nyolc napon át az egy napra elegendő olaj a lámpásokból. Így ne fogyjon ki a mi szívünkből sem a remény, a türelem, az elfogadás és a megbecsülés ereje. Sőt, napról napra – ahogy a hanuka gyertyái – egyre erősebb fénnyel világítsanak. 

Az ünnepi beszédek után héber és magyar nyelven elmondott, énekelt imák alatt meggyújtották a hanuka negyedik lángját, előbb a Centrumnál, este pedig a zsinagógában, ahol Markovics Zsolt miskolci főrabbi vezette a szertartást.

További hírek

Olvasnivaló