Ugrás a tartalomra

Módosult határidő – november 7-ig lehet pályázni a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjra

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. november 03. péntek 13:21
A Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő arról tájékoztatta Miskolc MJV Polgármesteri Hivatalát, hogy a Bursa Hungarica ösztöndíjrendszer 2024. évi fordulójában a pályázatok beadási határideje 2023. november 7-re módosult.
Kép: Internet (illusztráció)

Amint arról korábban hírt adtunk, a hátrányos helyzetű, szociálisan rászoruló fiatalok felsőoktatásban való részvételének támogatása érdekében Miskolc Önkormányzata idén is csatlakozott a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjrendszer 2024. évi fordulójához. Az ösztöndíjpályázat keretében Miskolcon 150 pályázó - 130 fő „A” típusú, és 20 fő „B” típusú pályázó– részesülhet támogatásban.

Az önkormányzat idén emelte a támogatás összegét, a pályázatokat elbíráló bizottságok döntésétől függően a sikeresen pályázók havonta öt illetve tízezer forint közötti támogatásban részesülhetnek. Tekintettel arra, hogy ez egy többszintű támogatási rendszer, a települési önkormányzati forrásból megítélt ösztöndíj összegét a vármegyei önkormányzat tetszőleges összeggel még kiegészítheti, a Kulturális és Innovációs Minisztérium pedig a támogatást az önkormányzati támogatással megegyező mértékben, de a Minisztérium hivatalos honlapján évenként közzétett értékhatárig – kiegészíti.

A pályázatok elbírálásának szempontja nem a tanulmányi eredmény, hanem a pályázó szociális helyzete. Pályázatot az nyújthat be, akinek háztartásában az egy főre eső havi nettó jövedelem nem haladja meg a 131.500,- forintot - ismertette közleményében a Polgármesteri Hivatal.

Az elmúlt évhez képest az önkormányzat módosította a jövedelemhatár összegét is annak érdekében, hogy minél több továbbtanulni szándékozó fiatal részesüljön támogatásban.

Az ösztöndíjrendszer keretében „A” és „B” típusú pályázatot lehet benyújtani. „A” típusú ösztöndíjpályázatot azok a miskolci állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok nyújthatnak be, akik a felsőoktatási hallgatói jogviszony keretében, nappali munkarendben alapfokozatot és szakképzettséget eredményező alapképzésben, mesterfokozatot és szakképzettséget eredményező mesterképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben folytatják tanulmányaikat.

Az ösztöndíjra pályázhatnak a 2023. szeptemberében felsőoktatási tanulmányaik utolsó évét megkezdő hallgatók is.

„B” típusú ösztöndíjpályázatot azok a miskolci állandó lakóhellyel rendelkező, hátrányos szociális helyzetű fiatalok nyújthatnak be, akik a 2023/2024-es tanévben utolsó éves, érettségi előtt álló középiskolások, illetve felsőfokú végzettséggel nem rendelkező, felsőoktatási intézménybe felvételt még nem nyert érettségizettek, és a 2024/2025-es tanévtől kezdődően felsőoktatási intézményben nappali munkarendben alapképzésben, osztatlan képzésben vagy felsőoktatási szakképzésben kívánnak részt venni.

A „B” típusú pályázatra jelentkezők közül csak azok részesülhetnek ösztöndíjban, akik a 2023-es általános felvételi eljárásban először nyernek felvételt felsőoktatási intézménybe és tanulmányaikat a 2024/2025-ös tanévben valóban megkezdik.

A részletes pályázati feltételekről a város honlapján kaphatnak tájékoztatást az érdeklődők az alábbi linken ITT.

A pályázat beadásához a Bursa Hungarica Elektronikus Pályázatkezelési és Együttműködési Rendszerben (az ún. EPER-Bursa rendszerben) egyszeri pályázói regisztráció szükséges. A pályázói regisztrációt követően lehetséges a pályázati adatlapok rögzítése. A rögzítést követően a pályázati űrlapot kinyomtatva és aláírva kell a pályázati kiírásokban felsorolt igazolásokkal, dokumentumokkal együtt az Önkormányzathoz a megadott címre postai úton vagy személyesen eljuttatni az előírt határidőig.

A pályázat benyújtását megelőzően előzetes ellenőrzésre a Polgármesteri Hivatal központi ügyfélszolgálatán (3525 Miskolc, Városház tér 8. szám) van lehetőség. A pályázat benyújtásának (postára adás) határideje 2023. november 7. (kedd).

Személyesen a Polgármesteri Hivatal központi ügyfélszolgálatán kihelyezett gyűjtődobozban elhelyezve is leadható a pályázat, legkésőbb: 2023. november 7. (kedd) 12.00 óráig.

A pályázatok elbírálásának határideje: 2023. december 5.

Az Önkormányzat a meghozott döntéséről és annak indokáról 2023. december 6-ig az EPER-Bursa rendszeren keresztül elektronikusan vagy postai úton küldött levélben értesíti a pályázókat.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!