Ugrás a tartalomra

Nemzeti értékeink, ahogy a gyermekek látják

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. március 15. péntek 19:20
Immár huszonötödik alkalommal nyílt meg a „Magyar vagyok... Határtalanul” című nemzetközi kiállítás csütörtökön Miskolcon. A rajzoknak ezúttal is, mint tavaly, a polgármesteri hivatal aulája adott otthon. A megnyitó ünnepség egyben a legjobbnak ítélt alkotások díjátadó ünnepsége is volt.
Fotók: Osztie Tibor

A rajzversenyt és a kiállítást évek óta a Komlóstetői Református Általános Iskola szervezi. Az idei versenyre 312 pályamű érkezett 28 iskolából, amelyből 5 intézmény határon túli 31 munkával. A kiállításon 125 alkotás tekinthető meg, amelyből 36 a díjazott rajz.


A jubileumi rajzverseny az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére indult az akkori 40. számú Általános Iskola igazgatónőjének, Horváthné Tóth Ildikónak a kezdeményezésére, Juhász Dénesné ötlete alapján. Ezt követően a Győri kapui iskola folytatta a hagyományt. – Büszkeséggel tölt el minket, hogy az elmúlt 25 évet megszakítás nélkül folyamatosan kísérte végig ez a rajzpályázat – mondta Nagyné Ferencz Judit, a Komlóstetői Református Általános Iskola igazgatóhelyettese.

Emlékeztetett, hogy az iskola nyújtott lehetőséget ahhoz, hogy a határon túli iskoláknak is lehetővé vált a pályázatban való részvétel. Mint mondta: az alkotások témájukban kapcsolódnak magyarságunk irodalmi, történelmi, vagy más kulturális értékeink ismertetéséhez. A rajzverseny, az eredményhirdetés és az azt követő kiállítás évről évre a március 15-ei városi rendezvénysorozat egyik programjaként jelenik meg Miskolc kulturális életében.

Ábrám Tibor, a Komlóstetői Református Általános Iskola igazgatója a szeretetről és a tiszteletről beszélt megnyitó gondolataiban. Arról beszélt, hogy napjainkban a szeretet erodálódását tapasztalhatjuk. – De mi, reformátusokként egy református iskolában tudjuk, hogy van forrása a szeretetnek. Isten maga a szeretet és ennek a szeretetnek a forrása – hangsúlyozta. Az igazgató ezt követően elismerését és tiszteletét fejezte ki a gyermekek és a tehetség előtt, a pedagógusok előtt, mert ők bontják ki a gyermekekben rejlő tehetséget, továbbá tiszteletét fejezte ki a szülőknek, akik támogatják gyermekeiket. 

A Tiszáninneni Református Egyházkerület püspökhelyettese, főtiszteletű Barna Sándor köszöntőjének alapigéje a 33. zsoltár 12. verse volt. Eszerint: Boldog az a nemzet, amelynek Istene az Úr, az a nép, amelyet örökségül választott. – Ennek a kiválasztottságnak a tudata adta a mi belső értékeinket, nemzeti vonásainkat, melyet szép örökségképpen hordozhatunk – mondta.

Dr. Ignácz Dávid, Miskolc jegyzője az összetartozásról beszélve a határok fontos szerepét hangsúlyozta a magyarság életében. Köszöntőjében így szólt: a határok időnként sajnos elválasztanak embereket, családokat, nemzeteket, országokat. A hivatalos vonalak ugyan kettészakíthatnak falvakat, városokat, kettéválaszthatnak családokat, de a szíveket, a lelkeket, a közös tudatot, az összetartozást nem téphetik el egymástól, hiszen mi mindannyian magyarok vagyunk, határon innen és túl. Az önkormányzatnak éppen ezért fontos – emelte ki Ignácz Dávid –, hogy támogassa az olyan típusú kezdeményezéseket, mint ez a rajzverseny, amelyek erősítik az összetartozás érzését. 

A rajzverseny hajdani kezdeményezője, Horváthné Tóth Ildikó bizodalmát fejezte az iránt, hogy a rendezvény ötletadójának egyben szervezőjének, Juhász Dénesnének a nyugdíjazásával a rajzverseny nem megy nyugdíjba, hanem 25 év múlva, az 50. évfordulót is megünneplik majd. 

Az eseményen a Komlóstetői Református Általános Iskola diákjainak műsorát láthatták, hallhatták a jelenlévők.  

Díjazottak:
Hernádnémeti Református Általános Iskola, Két tanítási Nyelvű és Alapfokú Művészeti Iskola: Zsuga Zara, ldikó Ruszó, Bese Zalán, Domahidi Anna 
Thurzó Lajos Általános Iskola, Zenta Szerbia:Juhász Hanna 
Zilahi Református Wesselényi Kollégium Románia: Dombi Sára 
Kistokaji Általános Iskola: Nagy-Mudella Carolina 
Lifka Sándor ME Rajzműhely Hajdújárás, Szerbia    Dobricski Liza, Vukov Tara
Miskolci Herman Ottó Gimnázium:    Molnár Zsófia, Enyedi Lili 
Miskolc-Diósgyőri Református Általános Iskola és Óvoda: Karpacsev Annabella
Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium:Kerekes Veronika, Galajda Tímea
Lajos Árpád Általános Iskola, Dédestapolcsány: Péntek Simon, Korotki Elza
Református Egyházi Alapiskola, Vaján, Szlovákia    Dobrovszky Mickol
Szent Imre Római Katolikus Általános Iskola és Óvoda, Miskolc:Lestál Nóra, Dobi Dorka
Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagóigai Szakgimnázium: Kiss Bálint
Szilágyi Dezső Általános Iskola Miskolc: Gharbi Laura Miriam
Miskolci Herman Ottó Általános Iskola: Bobcsák Liliána, Pataki Bella, Horváth Ronaldó
Jókai Mór Református Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Óvoda: Kazai Zsófia
Miskolci Petőfi Sándor Általános Iskola Rónai Ferenc Tagiskolája: Gregovszki Hanna
Kaffka Margit Általános és Alapfokú Művészeti Tagiskola:Jakab Melinda, Séra Zoé
Vörösmarty Mihály Katolikus Általános Iskola és Óvoda Miskolc: Molnár Emília
Miskolci Szabó Lőrinc Általános Iskola: Kós Lilien, Tóth Luca Andrea
Szerencsi Rákóczi Zsigmond Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, AMI és Óvoda:Bereczky Benedek
Petőfi Sándor Általános Iskola, Hajdújárás, Szerbia: Mészáros Anissza
Harsányi Hunyadi Mátyás Általános Iskola: Mórotz-Magyar Lola Manka
Garabonciás Művészeti Iskola: Molnár Eszter
Komlóstetői Református Általános Iskola:Szukenyik Balázs, Kisiczki Adél
Balázs Győző Református Gimnázium: Bolobás Bodza

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!