Ugrás a tartalomra

Szakszervezetek: Több mint 20 ezer pedagógus sztrájkolt hétfőn

telex.hu
Utoljára módosítva
2022. január 31. hétfő 15:46
A hétfőn megtartott kétórás figyelmeztető sztrájk után sajtótájékoztatón összegezte a tapasztalatokat a két rendező szakszervezet. Elmondásuk szerint többen is csatlakoztak volna, de sokan féltek a következményektől és a koronavírus-járvány is közbeszólt.

Az előzetes adatok szerint több mint 20 ezer pedagógus vett részt a hétfő reggelre meghirdetett kétórás figyelmeztető sztrájkban – ismertette a sztrájkot szervező két pedagógus-szakszervezet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és Pedagógus Szakszervezet (PSZ) a délutáni sajtótájékoztatón. Ez a szám még változhat, mert csak részeredményeket tudtak közölni három órával a sztrájk lezárulta után.

„Nincs szégyenkezni valónk, büszkék lehetünk a pedagógusokra, mert példát mutattak a gyermekeinknek, hogyan kell kiállni a közös ügyekért” – mondta az eredményről Szabó Zsuzsa, a PSZ elnöke a telex.hu tudósítása szerint.

Előzetesen kétszer ennyien jelezték részvételüket, a szakszervezetek szerint két oka volt annak, hogy végül csak körülbelül 20 ezren sztrájkoltak: a megfélemlítés miatt sokan elálltak a sztrájktól, másrészt pedig sokan covidosok lettek, nem tudtak személyesen tiltakozni. „Elképesztő nyomást gyakorolt a kormány a szülőkre és a pedagógusokra, hogy ez a sztrájk ne valósuljon meg” – mondta Szabó Zsuzsa. Állítása szerint volt olyan intézmény, ahová egész delegáció vonult ki a tankerületi központtól, hogy megfenyegessék a sztrájkra készülő tanárokat, máshol megfigyelők próbálták rávenni a tanárokat, hogy fejezzék be a munkabeszüntetést. Konkrét intézményeket azonban nem akart megnevezni.

A szakszervezetek sajtótájékoztatójával egyidőben az Emmi kiadott egy közleményt, amiben azt írják, hogy országosan az iskolákban foglalkoztatott pedagógusok kevesebb mint egyötöde vett rész a hétfői sztrájkban. Ebben is megismételték, hogy álláspontjuk szerint a sztrájk törvénytelen volt.

Erre is kitértek a szakszervezetek a sajtótájékoztatón, és elmondták, hogy a kormány a sztrájk végéig sem adott be fellebbezést a pénteki bírósági döntés ellen, ami kimondta a sztrájk jogszerűségét. Szabó Zsuzsa szerint a bíróság egy megvalósult sztrájk után már nem fog azzal foglalkozni, hogy mi a helyzet az elégséges szolgáltatással. A PSZ-elnök szerint a kormány azért nem fellebbezett, mert tisztában voltak vele, hogy esélytelen lenne, ezért inkább megpróbálták megakadályozni a sztrájk megvalósulását, fenyegették a dolgozókat.

„Ez a sztrájk arról is szól, hogy bemutassuk, hogy néz ki ma Magyarországon a sztrájkjog gyakorlása és a demokrácia. Végre talán a társadalomnak is felnyílik a szeme” – mondta Szabó Zsuzsa, majd a demokrácia ünnepének nevezte a hétfői sztrájkot.

További hírek

Olvasnivaló