Ugrás a tartalomra

Szeretetvendégség ünnepi műsorral és vacsorával az Adyban

Bacsó István
Utoljára módosítva
2023. december 20. szerda 10:44
A miskolci önkormányzat helyi egyházi- és civil szervezetekkel, önkormányzati képviselőkkel és más támogatókkal összefogva, karácsony alkalmából vendégségbe hívta a Diósgyőrben élő nehézsorsú embereket kedden délután.
Fotó: Osztie Tibor

A helyszínen az egyik szervezőtől Mándy Andrástól megtudtuk, hogy száz rászoruló meghívására volt lehetőségük, akiket a helyben működő egyházi- és civil szervezetek segítségével választottak ki, amelyek napi kapcsolatban vannak az érintettekkel. A szponzorok jóvoltából egy finom vacsorával készültek, amelyet a Gasztro Centrum Miskolc készített el, a finom falatok mellé pedig jól esett a léleknek a karácsonyi műsor is, dalokkal és prózával fűszerezve. 

„A karácsonyi szeretetvendégséget, változó formában, de már 1989-óta megrendezzük. Kezdetben a diósgyőri római katolikus plébániához kötődött, ahol a Kolping Család szervezte meg, kifejezetten a szegényebbek számára. Ez a kör azóta kibővült. Akkori önkormányzati képviselőként 1994-ben sikerült a rendezvény helyszínéül megszerezni az Ady Endre Művelődési ház nagytermét, azóta minden évben – kivéve az előző két járványos, és a tavalyi energiaválságos évet – itt tartjuk ezt a jótékonysági rendezvényt” – ismertette Mándy András diósgyőri lokálpatrióta. 

Kiemelte, általában sikerül neves előadókat is meghívni, egykor például még a Záray-Vámosi páros is fellépett ezen az alkalmon. Őket leszerződtették az előadásra, ám amikor meglátták, hogy kiknek és milyen célból fognak énekelni, még az útiköltségtérítést sem fogadták el. Ahogy a Miskolci Nemzeti Színház művészei is hasonlóképpen cselekedtek. A keddi alkalmon többek között a Miskolci Versbarátok Köre és a miskolci Német Nemzetiségi Önkormányzat énekkara adott közös műsort a vendégeknek. 

A szeretetvendégség fő támogatója a miskolci önkormányzat volt. Ünnepi köszöntőjében Veres Pál polgármester a Bibliából idézte Jézusnak a betániai lakomán elmondott szavait, ahogyan azt Márk írja az evangéliumában: „Szegények mindig lesznek köztetek, bármikor tehettek jót velük, de én nem leszek mindig veletek.” Hangsúlyozta, hisz abban, hogy kötelességünk jót tenni, ha lehetőségeink azt engedik. 

„Kötelességünk volt tegnap, kötelességünk ma, és kötelességünk lesz holnap és holnapután is, hogy segítsünk, nem csak karácsony közeledtével, hanem az év minden egyes napján. Mert jót tenni jó, mert jónak lenni jó. Annyi rossz és gonosz dolog van a világban, sok szenvedés, nélkülözés és szükség sújtja az embereket, hogy sokan nyújtják segítségért a kezüket. A mi felelősségünk az, hogy ezek a kezek ne hiába és ne a semmibe nyúljanak, hanem leljenek baráti, segítő kézfogásra” – vallja a polgármester. 

Veres Pál rámutatott, szegények mindig lesznek közöttünk, és ha mi nem segítünk, akkor nem lehetünk biztosak abban, hogy helyettünk majd valaki más fog. Ilyenkor karácsonykor könnyebben hajlunk a segítségre, gyűjtünk, adakozunk, mert ez a szokás, mert ezt kívánja tőlünk az ünnep szelleme. De mi van akkor, amikor kihunynak az ünnep fényei, elalszanak az adventi gyertyák és a karácsonyi csillagszórók? 
„Hiszem, hogy nem szabad megengednünk, hogy visszatérjen a mindennapok közönye az ünnepek elmúltával, és remélem, hogy az év valamennyi napján marad bennünk segítő szándék, szolidaritás és együttérzés” – ezekkel a gondolatokkal kívánt a meghívottaknak áldott, békés és boldog karácsonyt és egy jobb újesztendőt a város vezetője.

A karácsonyi szeretetvendégség résztvevőit a Miskolc-Diósgyőri Római Katolikus Plébánia káplánja Marosi Balázs is megáldotta, miután felidézte Jézus születésének bibliai történetét és ezen keresztül felhívta a figyelmet az egymás iránti szeretet és elfogadás fontosságára.

További hírek

Olvasnivaló