Ugrás a tartalomra

Úgy nyerte el 35 évre a hulladékkoncessziót a Mol, hogy engedélyre sem volt szüksége

minap.hu
Utoljára módosítva
2023. június 07. szerda 14:42
Az olajtársaság azt állítja, hogy csak az alvállalkozóknak kell engedéllyel rendelkezniük. A szerződésben viszont más szerepel.

Júliustól a 100 százalékos Mol-tulajdonban lévő MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. lesz a felelős Magyarországon évi mintegy 5 millió tonna települési szilárdhulladék begyűjtéséért és kezeléséért, 35 évig - írja a 24.hu., akik szerint a koncessziós szerződés eddigi teljesítésével kapcsolatban több ellentmondás bukkant fel.

A szerződés feltétele például az engedély, ám úgy tűnik, mégsem gond, ha nincs.

A koncessziós szerződés szerint tavaly december 31-éig kellett megszerezniük a hulladékkezeléshez szükséges engedélyeket, illetve ezeket be is kellett mutatniuk az államnak. Mivel az engedélynek mi sem találta  nyomát a nyilvántartásban a portál, ezért a céghez fordultak magyarázatért.

Azt válaszolták, hogy a szükséges (környezetvédelmi, illetve fémkereskedelmi) engedélyekkel az adott állami hulladékgazdálkodási közfeladatot ténylegesen elvégző jogi személyeknek kell rendelkezniük, azaz a koncesszori alvállalkozóknak. Vagyis

ezek szerint a Mol-nak és a MOHU-nak nem kellett saját engedély ahhoz, hogy a 35 évre szóló hulladékkoncessziót vigyék.

Problémás az is, hogy a  jelenleginél jóval kevesebb cég szállítja majd el a hulladékot

A 24.hu szerint a jelenlegi, 3200 hulladékszállító cégből alig több mint kétszázzal kötött szerződést a Mol a tavaly év végi határidőig arra, hogy júliustól biztosítsák a hulladékszállítási kapacitást. Az erre vonatkozó kérdésünkre nem kaptuk választ.

Lefölözik a hasznot? - tette fel a jogosnak tűnő kérdést a portál, amit meg is válaszolt:
több forrásból is úgy értesültek, hogy a jól hasznosítható ipari hulladék (kivéve az építési-bontási hulladékot), illetve a lakossági fémhulladék begyűjtése is a Molhoz kerül júliustól. Az információk szerint ezekért nem piaci árat fognak fizetni azoknak a szolgáltatóknak, amelyek a hulladékot ténylegesen begyűjtik, kezelik és átadják a Molnak továbbértékesítésre. A lakossági hulladékbegyűjtés veszteséges, nyereség csupán a jól hasznosítható ipari, illetve fémhulladékon van. Ezt álltólag lényegében lefölözné a Mol, az eddigi piaci árakat és a versenyt kiiktatva egységes árat szabva. Hogy valóban így lesz-e, az a társaság válaszából nem derül ki.

Annyit írtak, hogy 2023 júliusától a MOHU Mol Hulladékgazdálkodási Zrt. évente mintegy 5 millió tonna települési (lakosságtól és intézményektől, gazdálkodó szervezetektől származó háztartási és háztartásihoz hasonló) hulladék begyűjtését és kezelését látja el. Megerősítették, hogy a termelési hulladék, továbbá az építési és bontási hulladék sem része a koncessziónak, kivéve a kiterjesztett gyártói felelősség körébe tartozó hulladékot. A lakossági fémhulladék ugyanakkor része, ez a jelenlegi szolgáltatói rendszeren – mint a MOHU alvállalkozói rendszerén – keresztül fog hasznosulni a körforgásos gazdaságban.

A teljes anyagot ITT olvashatják.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!