Ugrás a tartalomra

Újraéledő zongorák és pianínók 

Balogh Csilla
Utoljára módosítva
2024. február 07. szerda 22:49
Megnyílt Dobi Imre Piano pARTs című kiállítása szerdán a Miskolci Nemzeti Színház nézőtéri társalgójában. A művek egy hónapig tekinthetőek meg.
Fotók: Juhász Ákos

A tetszetős, dísznek is alkalmatos alkotások zenélésre már nem használható pianínók és zongorák alkotórészeiből készültek. Az, hogy ezekből éppen milyen kép vagy forma jön létre, döntően a hangszer egy-egy darabjától, illetve annak formájától függ. – Ránézek, és valahogy jön, hogy mi lesz belőle, és minél kisebb elemeire bontom szét a hangszert, annál több lehetőség nyílik a különböző alkotások létrehozására – árulta el Dobi Imre, a Miskolci Egressy Béni Zeneiskola zenetanára.  

A teátrum egykori zenésze körülbelül két évvel ezelőtt, belső késztetésből kezdte el a használhatatlan pianínók és zongorák úgymond újrahasznosítását, mert sajnálta azokat kidobni. – Úgy érzem, hogy ezzel valamilyen szinten megmentettem a lelküket – vélekedett. A zenész eleinte csak kedvtelésből és csak magának gyártotta a szebbnél szebb alkotásokat. Később, a barátai inspirálására fogalmazódott meg benne a kiállítás ötlete.  

Dobi Imre Piano pARTs című kiállításának megnyitója - Juhász Ákos képgalériája

A képek szándékosan cím nélküliek, amivel az alkotónak az a célja, hogy a mű láttán bárkiben bármilyen gondolat vagy érzelem felébredhessen. – Ha megmondom, hogy mit ábrázol, vagy mi a címe egy-egy alkotásnak, akkor azzal máris befolyásoltam a befogadó gondolatát. Így pedig mindenki azt gondol kép mögé, amit akar. Ezek az alkotások nem festmények, és nem ábrázolnak konkrétumokat, vagyis bármik lehetnek – mondta.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!