Ugrás a tartalomra

Várják a jelentkezőket a szakképző iskolák

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. február 11. vasárnap 16:31
Közeleg a határidő, a nyolcadik évfolyamos tanulóknak a tanév rendjének megfelelően, február 21-éig kell beadni a középfokú felvételi eljárásban a jelentkezésüket a kiszemelt szakképző intézményekbe és technikumokba.
Nagy hangsúlyt fektetnek a gyakorlati képzésre. Fotó: Mocsári László

A Miskolci Szakképzési Centrum lapunknak elmondta, tíz szakképző iskolájukban tudják biztosítani a szakmai oktatást, amelyekből nyolc intézmény miskolci székhelyű. Összesen húsz szakmai ágazat negyvenhárom meghirdetett képzési területen várja a jelentkezőket.

A centrum szerint a szakképzés népszerűsége töretlen az elmúlt években. A jelentkezők körében hagyományosan kedvelt ágazatok mellett, mint az informatika és távközlés, turizmus-vendéglátás, gazdálkodás és menedzsment vagy a gépészet, a következő tanévben már újdonságokat is kínálnak a jelentkezőknek. Ilyen az oktatás területén az óvodai nevelő szakma, vagy a specializált gép- és járműgyártás ágazatban például az alternatív járműhajtási technikus. A számok azt mutatják, hogy évről évre növekvő érdeklődés mutatkozik a technikumi rangsor 2024 TOP 100-as listájában szereplő három iskolájuk, a Berzeviczy, a Kandó és a Bláthy irányába.

A Miskolci Szakképzési Centrumhoz tartozó technikumokban az első két évben, míg a szakképző iskoláikban az első évben ágazati oktatás folyik, ahol a diákok megismerik az adott területhez köthető munkaköröket és a választható szakmákat. Ez a bevezetés az adott szakterületekre megalapozottabbá teszi a döntésüket arról, milyen irányba induljanak el a szakmai karrierépítés útján.

A hatályos rendelkezések alapján minden szakképzésben résztvevőnek tanulmányai kezdetétől alapösztöndíj jár, ami jelenleg havi 16 ezer forint a szakképző iskolákban és nyolcezer forint a technikumokban az ágazati alaptanulmányok éve avagy évei alatt. A 11. évfolyamtól a tanulók ösztöndíja tanulmányi teljesítményüktől függ. Technikumban, jeles osztályzatokkal havonta akár 59 ezer forint is lehet.

A szakképzési centrum diákjainak döntő többsége a szakmai oktatásban duális képzésbe kerül, ahol a vállalatok munkaszerződést kötnek velük, így 100-160 ezer forintot kereshetnek egy hónapban. Sikeres szakmai vizsga birtokában újabb, akár 302 ezer forintos, egyszeri pályakezdési juttatás is jár a szakképzésben végzős tanulóknak.

A technikumok a középvezető-szintű technikusképzésen túl, az egyetemek „előszobái” is lehetnek. A szakmai végzettségért járó plusz felvételi pontok mellett a következő tanévben öt miskolci technikum hirdet olyan oklevelestechnikus-képzést is, melyeknek szakmai - oktatási tartalmát egyeztették az egyetemekkel, így azok kreditpontokat adnak egyes technikumi tanulmányokra. Ezzel rövidülhet a felsőoktatásban töltött képzési idő.

További hírek

Olvasnivaló