Ugrás a tartalomra

Virágos Magyarország: Két díjra is bejelentkezett Miskolc

Nagy-Hankó Krisztina
Utoljára módosítva
2024. június 18. kedd 16:43
Évről évre egyre szebbek a települések országszerte, nagyobb a lakossági aktivitás, a zöldítésben Miskolc is jó úton halad.
Fotók: Juhász Ákos

Idén is meghirdette a Magyar Turisztikai Ügynökség a Virágos Magyarország Környezetszépítő Versenyt, amelyre városunk két kategóriában is pályázott, a zsűri kedden látogatott el Miskolcra. 

- Miskolc egyrészt nagyváros kategóriában a teljes park felülettel, másrészt a tematikus városi séták díjára pályázott – mondta Czifrusz Natália, főkertész. A Tourinform Iroda szervezésében az elmúlt hétvégén volt a virágos városi séta, ahol a helyi résztvevők mellett feltérképezték a zsűri tagjai is a belvárosi területeket. A találkozó hivatalos része előtt már megismerhették a szakemberek a belvárosi virágos parkokat, de Miskolc többi részét is szeretnék megmutatni – hangsúlyozta a főkertész. 

Így került sor kedden délelőtt a II. János Pál pápa térre, amely 2021-ben a tájépítészek különdíját nyerte el a Virágos Magyarország versenyen. Ezt követően a vár utcai védett gesztenyefasort, majd a bulgárföldi 250 éves fekete nyárfát mutatták meg a döntnököknek. A főkertész elmondta, hogy a nap folyamán még útba ejtették Miskolc-Tapolcát, valamint az Avast, hiszen ott is van látnivaló. A közösségi kezdeményezések, a kiskertek, az arborétum – mind olyan zöldterületek, amelyeknek bemutatása indokolt. 

Parkokat, a sétáló utcát, iskolások, illetve közösség által virágosított területeket tekintettek meg – hangoztatta Kirrné Feicht Ágnes, a Magyar Önkormányzati Főkertész Egyesület elnöke, a Virágos Magyarország szervező bizottságának alelnöke. Hozzátette, amit eddig láttak, az tetszetős volt, a város jó úton halad, rendezett, de ez a továbbiakban is rengeteg munkával jár. Különböző irányelvek alapján zsűriznek, amelynek része az önkormányzati, illetve a lakossági részvétel is, de környezetvédelmi, fenntarthatósági szempontok, a felújítások mértéke, továbbá a közterületek tisztasága is számít az értékeléskor.

Juhász Ákos képgalériája

- Több mint háromszáz település jelentkezett és mindegyiket személyesen nézi meg egy-egy zsűri csoport – tudatta Kirrné Feicht Ágnes, aki több mint harminc éve vesz részt a verseny megvalósításában, vagyis a szakmai munkában. Azt tapasztalta, hogy évről évre egyre szebbek a települések. Míg régen sok szaktanácsot kellett adni, manapság már egyre kevesebbet. Mindenhol látszik a szakavatott kéz munkája, ahogyan Miskolcon is. A lakosság is egyre aktívabb, bekapcsolódik a zöldítésbe, igénylik a szép környezetet és érvényesül a környezetvédelem is – fogalmazott az alelnök. 

A zsűrizés augusztus 15-ig tart, majd a fődíjakra jelölt településeket újra végig járják a szakemberek, azt követi a szervezőbizottság javaslata a végleges eredmény kihirdetésére. Erre minden évben ősszel kerül sor, idén is novemberre várható. 

További hírek

Olvasnivaló