Ugrás a tartalomra

Apadnak a hazai folyók

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. június 16. vasárnap 12:50
A dunai árhullámnál háromszáztíz vízügyes szakember, a Rábánál ötszázhuszonnyolc vízügyes és civil dolgozott napi huszonnégy órában június 6-ától 16-ig. A védekezés összehangolását harmincnégy vízügyes szakember koordinálta. A töltések magasításához mintegy negyvenkilencezer homokzsákot használtak fel - tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Vízügyi Főigazgatóság.
Fotó: MTI

Az árhullámok levonulásának és a kedvező előrejelzéseknek köszönhetően vasárnap lezárja munkáját az elmúlt két hét árvízvédelmét összefogó Országos Műszaki Irányító Törzs.  A még szükséges feladatokat innentől saját hatáskörben végzik az érintett vízügyi igazgatóságok. 

Mint írják, a most következő napokban a vízgyűjtőterületen az árhullámok levonulását jelentősen befolyásoló csapadék nem várható. A Duna árhulláma mindenhol tetőzött az országban, már csak Baján és Mohácson van I. fokú készültség, de a folyó ott is apad. A Rába árhulláma Győrnél tart, a felsőbb szakaszokon már inkább csak a jelenlegi apadás lassulására lehet számítani.

Szokatlanul hosszú ideig kaptak terhelést a gátak, ezért ott, ahol szükséges, még figyelőszolgálatot látnak el kollégáink. A védekezéssel összefüggő további munkálatokat azonban a területi vízügyi igazgatóságok már helyi hatáskörben is el tudják végezni, ezért vasárnap 18 órakor lezárul a vízügy Országos Műszaki Irányító Törzsének (OMIT) koordináló tevékenysége. 

Láng István vízügyi főigazgató, az Országos Műszaki Irányító Törzs (OMIT) vezetője a Dunán és Rábán levonult árhullám legfontosabb tanulságaként azt fogalmazta meg, hogy „bármikor hirtelen kialakulhatnak szélsőséges időjárási és hidrológia helyzetek, amelyek gyors reakciót kívánnak meg a védekezésben résztvevőktől. Ugyanakkor fel kell készülni a jövőben arra is, hogy a mostanihoz hasonló tartós és elhúzódó áradások tehetik próbára védelmi képességet, a szakemberek és az árvízvédelmi infrastruktúra felkészültségét.”

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!