Ugrás a tartalomra

Eladó a csanyiki néhai tüdőszanatórium

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2024. október 17. csütörtök 17:43
A leromlott ingatlant több mint kétmilliárd forintért hirdeti az Universitas Miskolcinensis Alapítvány.

Fotók: Mocsári László

Új tulajdonosra vár a Csanyik-felé vezető út mellett található épületegyüttes, melyet a legtöbben szanatóriumként, az idősebbek pedig KISZ-iskolaként ismernek – derül ki abból a hirdetésből, melyet a komplexum jelenlegi tulajdonosa, a Miskolci Egyetem alapítványa megbízásából töltöttek fel az ingatlan.com-ra.

A hirdetés szerint, a mintegy hatvannégyezer négyzetméteres ingatlan természetvédelmi terület szomszédságában található és két utcáról is megközelíthető. "Az ingatlan ősfás környezetben található, a területén nyolcezer négyzetméter ingatlan felépítmény található, amelyek teljes felújítást igényelnek. Az ingatlanhoz telekhatárig közművek csatlakoznak, az épületek körül aszfaltozott utak kerültek kiépítésre, állapotuk leromlott. Az ingatlanon jelentős be nem épített terület található, amely érintetlen erdőterület. Az ingatlan fő bejárata a dél-keleti oldalon nyílik, valamint van egy gazdasági bejárat a nyugati oldalon. A telek körbekerített" - írják.

Az Universitas Miskolcinensis Alapítvány hirdetése azt írja, a romos, felújításra váró komplexumért 2,2 milliárd forintot kérnének, érdeklődni a hirdetésben található elérhetőségeken lehet.

Az épületcsoportot egyébként annak idején a Kommunista Ifjúsági Szövetség (KISZ) számára építették, funkciója szerint pedig bentlakásos oktatási tábor volt közösségi helyiséggel, önálló könyvtárral, konyhával és hatalmas étkezővel. A rendszerváltozás után értelemszerűen elvesztette funkcióját, ekkor átalakították egészségügyi célokra, itt működött hosszabb időn át a Szent Ferenc Kórház tüdőszanatóriuma. Végül ez a funkció is megszűnt és azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal eladó a komplexum.

Előbb a megyei önkormányzat hirdette sikertelenül, később az Állami Egészségügyi Ellátó Központhoz került onnan pedig közvetlenül állami kezelésbe. Sajtóhírek szerint a Miskolci Egyetem Alapítványa 2021-ben kapta meg az erősen leromlott épületek tulajdonjogát.

 

 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!