Ugrás a tartalomra

A Barlangfürdőért adtak jótékonysági koncertet

Detzky Anna
Utoljára módosítva
2024. október 11. péntek 08:52
Ismert színészek koncerteztek a nemes ügyért a minorita templomban az István Nádor Borlovagrend szervezésében.
Osztie Tibor képgalériája

Miskolci és a városból elszármazott művészeket hívott meg csütörtök este a minorita templomba a 25 éves jubileumát ünneplő István Nádor Borlovagrend. A nívós zenei esemény bevételét a Barlangfürdő újjáépítésére és a vármegyei kórház Velkey László Gyermekegészségügyi Központjának (GYEK) daganatos beteg gyermekei javára ajánlják fel. Felléptek: Cselepák Balázs, Jancsó Dóra, Kolozsi Balázs, Kovács Gábor, Vágó Zsuzsa és Veréb Tamás színészek. A rendezvényre Miskolc több jeles személyiségét várták. 

- Az István Nádor Borlovagrend megalakulásának negyed százados évfordulójára több eseménnyel is készül ebben az évben. Ebből az első a jótékonysági koncert volt a minorita templomban. Borlovagrendünk számára fontos a karitatív tevékenység, szlogenünk, hogy adni jó. Nagy örömünkre szolgál, hogy egy hét alatt minden jegy elkelt, így teltházas volt a rendezvény, ahová még Heves és Nógrád vármegyéből is jöttek – nyilatkozta portálunknak Czupper András, az István Nádor Borlovagrend nagymestere. 

Borlovagok a jellegzetes kék ruhájukban / Fotók: Osztie Tibor

Hozzátette, hogy a koncert elején ünnepélyesen bevonultak a hosszú ruhás borlovagok, a tiszteletbeli vállpántos lovagok és a tavaly megalakult ifjú kadétok közül is többen eljöttek. Utóbbiak a koncert előtt és után is felajánlották a helyszíni segítségüket. Az eseményen köszöntötte a jelenlévőket Tóth-Szántai József, Miskolc Megyei Jogú Város polgármestere, Veres Pál leköszönt polgármester, Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, valamint Szalkai Z. József atya, a miskolci minorita templom plébániai kormányzója.  

- A gyökereink a minorita templomhoz kötnek minket. Még megalakulásunk előtt, borkedvelő és szentmisére járó barátainkkal, valamint néhai Kartal Ernő atya minorita szerzetessel leültünk beszélgetni. Az atya nagyon jó barátunk és lelki támaszunk volt, valamint az István Nádor Borlovagrend alapítója és maga is borlovag. Ezt követően minden évben ott tartottuk a János napi borszentelés és több rendezvénybe besegítettünk. Lillafüredi Bortársaság Club néven jöttünk létre 1999-ben. 2002-ben pedig felvettük az István Nádor Borlovagrend nevet – idézte fel a nagymester. 

Méltó helyszínt biztosított a nívós koncertnek a gyönyörű minorita templom

Elárulta, hogy következő rendezvényük a jubileumi év apropójából a nagy hagyományokkal bíró jótékonysági gálavacsora lesz november 24-én a lillafüredi Palotaszállóban. Itt a Magyarországi Borrendek Országos Szövetségének tagjai képviseltetik magukat és határon túli borlovagok is érkeznek. December 10-én Edda koncert lesz a Generali Arénában az István Nádor Borlovagrend és Miskolc tiszteletére, mert Pataky Attila az Edda frontembere szintén borlovaguk. Ezenkívül jövő évben tavasszal Stefkovics János fotóművész és Bánhegyi András királyhelmeci festőművész képeiből terveznek fotókiállítást a Városháza aulájában. Jövő év első negyedében várható még a borlovagrend negyed százados történetéről szóló könyv megjelenése is. 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!