Ugrás a tartalomra

Most jó lenni katonának – Szlovákiában kemény pénzeket kapnak az újoncok

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 14. hétfő 10:21
Milliók üthetik a markukat.
Fotó: a Magyar Honvédség hivatalos Facebook-oldala

Magas fizetéssel és bónuszokkal toboroznak katonákat Szlovákiában, egy friss kormányintézkedés alapján a hadseregbe belépő újoncok 8 ezer eurós egyszeri juttatást is kaphatnak – írja az Új Szóra hivatkozva az Index.

A katonákat magas fizetéssel és bónuszokkal ösztönöznék arra, hogy ne szereljenek le, emellett az újoncoknak is kiemelkedő feltételeket kínálnak. A hadseregbe belépők aktiválási pótlékot is kapnak.

Az újoncok egyszeri juttatásának összege elérheti a 8 ezer eurót, ami átszámítva több mint 3 millió forintnak felel meg. A pénzt közvetlenül a munkába állás után kapják meg az arra jogosultak. A belépők ezen felül fizetett pihenőnapokat is igényelhetnek.

A döntés alapján jövő januártól a hadseregben eltöltött szolgálati évek számától függően egy százalékkal vagy annál nagyobb mértékben emelik meg a katonák rendfokozatuk után járó illetményét. A bérkorrekciót minden évben végrehajtják.

Nemrégiben szintén az Index írt a magyar katonai bérezésekről. Hosszabb háttéranyagukból kiderül, hogy a Magyar Honvédség a havi illetményen felül egyéb juttatásokat nyújt családalapításkor, gyermek születésekor, tanévkezdéskor, valamint kedvezményes és ingyenes pihenési lehetőségeket is biztosít. Lakástámogatási rendszert működtet a szerteágazó vásárlási kedvezményrendszer mellett, bankszámla-hozzájárulást, egyenruházati ellátást, tanulmányiösztöndíj-lehetőséget és képzési támogatást is nyújt az ingyenes egészségügyi ellátás mellett.

Tartalékos-szerződéskötés esetén bruttó 150 ezer forint összegű egyszeri szerződéskötési díjat fizetnek. A behívott tartalékosok a kiképzéssel vagy tényleges szolgálatteljesítéssel töltött napokra kiemelt illetményt kapnak, amely legalább legénységi állomány esetén napi bruttó 24 ezer forint, altisztek esetén napi bruttó 30 ezer forint, míg a tartalékos tisztek esetén napi bruttó 36 ezer forint összeget jelent. Behívás esetén térítésmentes élelmezési ellátásra, illetve laktanyai elhelyezésre is jogosult a tartalékos katona.

Ezen túl évente bruttó 600 ezer forint összegű rendelkezésre állási díjra is jogosult. A felsőoktatásban, valamint a szakképzésben tanuló (18. életévét betöltött) tartalékos katona havi jelentős összegű honvédségi ösztöndíjra is pályázhat. Továbbá az egyetemi felvételikor pluszpont járhat a fiataloknak. Bruttó 500 ezer forint eseti ajánlási bónusz jár annak, akinek az ajánlására a jelentkező szerződést köt a honvédséggel.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!