Ugrás a tartalomra

Hope-ot a nemzeti hősök között ünnepelték

minap.hu
Utoljára módosítva
2024. október 24. csütörtök 13:45
Október 23-án adták át Az Év Hős Kutyája Díjat a Mancs szobornál, ahová a győztest Binda Nikoletta is elkísérte.
Az Év Hős Kutyája Díj átadója / Fotók: Osztie Tibor

Szolgálati, terápiás, segítő és mentőkutyákat is lehetett nevezni „Az Év Hős Kutyája” díjra idén augusztusban. A hoskutya.hu által meghirdetett verseny célja az volt, hogy bemutassa, népszerűsítse és elismeréssel jutalmazza azon ebeket, amelyek áldozatos munkájukkal nap, mint nap embereken segítenek.  "Igazi hősök ők - ezért szánjuk nekik ezt a díjat minden évben!" – olvasható a kezdeményezés honlapján. Bár jelen vannak a mindennapokban, nem sokan ismerik valódi képességeiket, kiképzésük sokrétűségét és a velük dolgozó szervezetek önzetlen tevékenységét – foglalták össze közleményben a szervezők. 

A jelöléseket: szervezetek, kutyakiképzők, önkéntesek, sőt, rajongók is leadhatták. Vármegyénkből két kutyát is jelöltek, amelyek szépen szerepeltek a szavazáson. Egyikük, a győztes Hope, a Spider mentőcsoport legendás mentőkutyája volt. Több mint négyezren voksoltak rá. Másikuk pedig Dani, a baráthegyi vakvezető kutya, aki szintén bejutott az országos megmérettetés hatos döntőjébe, a szavazás második körébe, és csak kevéssel maradt le Hope mögött.

Kovács Tünde mancsot fog Hope-pal

A díjátadót a nemzeti ünnepen, október 23-án, 13 órakor tartották, stílusosan a nagy előd, Mancs szobránál. Hope-ot Binda Nikoletta életmentő kísérte el, mert a kutya gazdája, Nikoletta nevelőapja, Lehoczki-Spider László kórházban van. Felépülését sokan támogatták véradással. Szintén megjelent Dani, a baráthegyi vakvezető kutya és gazdája, Varga Nóra. Továbbá Komondi Piroska, a Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola szakmai vezetője. Az elismerést a verseny egyik ötletgazdája, Kovács Tünde nyújtotta át. 

Világhírű kutyahős

Hope nyolc éves kan hosszú szőrű németjuhász, a világ egyik legjobban képzett mentőkutyája, aki már kül- és belföldön is bizonyított. Élő és elhunyt emberek keresésére, valamint romkutatásra képezte ki Lehoczki-Spider László életmentő, a Spider mentőcsoport alapítója, önkormányzati képviselő, aki a legendás Mancs gazdája is volt. A kutya személykeresésekben vett részt erdőtől kezdve, folyóparton át, a legkülönbözőbb környezetben. Jelen volt a Hableány hajó elsüllyedésekor és a Spider mentőcsoport többi mentőkutyájával tavaly februárban a törökországi földrengésnél, valamint szeptemberben a líbiai árvíznél. Törökországban három ember életét mentette meg, köztük egy 5 éves kisfiúét, amiért Recep Tayyip Erdogán, Törökország miniszterelnöke kitüntette. 

 

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!