Ugrás a tartalomra

A Szinva teraszra költöztek az elmúlt év legjobb sajtófotói

Tajthy Ákos
Utoljára módosítva
2023. november 22. szerda 19:59
A 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás széleskörű összefogásnak köszönhetően látogatott el Miskolcra, a felvételek december 11-éig láthatók a belvárosban.

Magyar Sajtófotó Kiállítás - a kiállítást Bánkuti András, a kiállításért felelős kurátor tárlatvezetésével indítják útjára - Juhász Ákos képgalériája

Oroszország ukrajnai háborúja, a rendkívül aszályos tavalyi év és különféle sportesemények pillanatképei is láthatók a Szinva teraszon, a téren tekinthetők meg ugyanis a 41. Magyar Sajtófotó Kiállításra beválogatott alkotások múlt hét péntek óta. A tárlatot szerdán hivatalosan is megnyitották a Rotary Magyarország és a miskolci önkormányzat képviselői.

Tóth Gergely, a Rotary Magyarország Észak-Magyarországi alkormányzója szerint a fotókiállítás egy igazi közösségi összefogásnak is tekinthető, hiszen szervezetük munkája mellett a helyhatóság és miskolci cégek is segítettek annak a városba hozatalában.

Tóth Gergely, Szopkó Tibor és Bánkuti András. Fotó: Juhász Ákos

– Ez a 2022. évi sajtófotó kiállítás, amelyet a Magyar Sajtószövetség kuratóriuma állított össze, ez önmagában már egy közösségi kezdeményezés, hogy úgy mondjam, a sajtóközösségé. A Rotary, mint jótékonysági világszervezet és magyarországi szervezetei pedig azt tűzték ki, hogy ezt a sajtókiállítást vigyük körbe az országban – mondta Tóth Gergely, aki kiemelte, a fotókat már bemutatták Budapesten, Kecskeméten, Debrecenben és Békéscsabán is, Miskolc után pedig Szegedre költözik a tárlat.

A megnyitó részeként Bánkuti András kurátor tartott rendhagyó tárlatvezetést, aki a minap.hu-nak elmondta, a kiállított képeket több fotóügynökség igazgatója zsűrizte.

– A díjazottakat mind láthatják itt és én még hozzávettem olyan képeket, amelyek majdnem, hogy díjazottak lettek, harcoltak díjakért. Ezzel az volt a célom, hogy színesítsem a tárlat tematikáját, sporttal, jótékonykodással, szociofotókkal is – tette hozzá a kurátor.

Fotó: Juhász Ákos

A megnyitón beszédet mondott és a fotókat megtekintette szerdán Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere is, aki szerint a kiállítás rendkívül fontos a városnak, mivel annak több üzenete is van az emberek számára.

– Egyrészt azt üzeni számomra ez a kiállítás, hogy amikor olyan emberek, akik az élet számos területén sikereket tudnak elérni és visszatudnak adni a köznek, hiszen a Rotarista barátaim munkája erről szól, az csak is pozitívan sülhet el. Üzeni számomra azt is, hogy a sajtófotó, mint műfaj él Magyarországon is és üzeni azt is, hogy a sajtó igenis a negyedik hatalmi ág. Ami pedig talán városvezetőként számomra a legfontosabb, hogy ismét egy nívós kulturális rendezvénynek ad otthont a miskolciak által talán leginkább kedvelt tér – hangsúlyozta.  

A 41. Magyar Sajtófotó Kiállítás december 11-éig tekinthető meg tehát a Szinva teraszon.

További hírek

Olvasnivaló

Programok

Jelenleg nincsenek programok!